• Bobičasto voće
  • 14.05.2017. 09:00

Izgradio reciklirani sistem za uzgoj jagoda

Naizgled ni po čemu poseban, Ron je Australijanac koji uzgaja jagode, kupine, maline i još nekoliko vrsta egzotičnog bobičastog voća. Međutim, kod njega je sve - reciklirano.

Foto: maitlandmercury
  • 7.023
  • 518
  • 0

Naizgled ni po čemu poseban, Ron (Ron Humphreys) je Australijanac koji uzgaja jagode, kupine, maline i još nekoliko vrsta egzotičnog bobičastog voća. Uvek je bio vešt vrtlar i uzgajao povrće i voće za svoje potrebe, ali prelomni trenutak je bio kada je odlučio da napusti posao i da počne komercijalno da proizvodi jagode, piše maitlandmercury.

Započeo je sa samo 50 biljaka, a sada ima 2.000 sadnica jagoda, 7.000 sadnica malina i na stotine drugih. Hobi se pretvorio u lep posao. Poseban je po tome što koristi reciklirane posude za uzgoj voća, ali i sve ostalo nije daleko od toga. Čak je i klupa koju ima na imanju od recikliranog gvožđa.

Jagode u recikliranim posudama

Ovaj inovator razvio je i vlastiti sisitem za uzgoj jagoda. U njemu jagode rastu kroz rupice recikliranih posuda i rastu vertikalno u grmovima. Biljke se navodnjavaju i hrane sistemom kap po kap, koji dolazi do svih nivoa s vrha, a služi se kišnicom i branom koju je napravio na imanju.

Sledi i organsku praksu, a to mu, kaže, olakšava i činjenica da jagode nisu na zemlji, gde su bile podložne kišama, koje donose i većinu bolesti. Ovako su ipak u barem delimično kontrolisanim uslovima.

Iako ima jako puno posla, nema više opasnosti od puževa, gljivica, štetočina. Prodaje svoje voće lokalnim restoranima i trgovinama zdrave hrane.

Uvek nešto novo

Uzgajao je, kaže, i salatu u hidroponskom sisitemu, ali kako mu je trebala velika količina jako kvalitetne i čiste vode, odustao je. Bobičasto voće treba period hladnoće ispod pet stepeni Celzijusovih, pa zemljište ostavlja golo tokom zime i malčira u proleće. Jagode mu potraju dve godine u dobrom prinosu, a onda im kvalitet i rodnost slabi.

Manje plodove prerađuje u džemove. Kako uvek smišlja nešto novo, tako ima i veliko bure s rupama iz kojih rastu jagode koje je napunio kompostnim glistama i otpadnim materijalom iz vrta, a naziva ga svojom privatnom "poljoprivrednom trgovinom". Gliste se hrane otpacima i prave kompost, koji onda hrani jagode. Prilično održiv način za uzgoj, rekli bismo.

Foto: maitlandmercury


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko ima neki predlog? 1. Da li da je presadim u manju saksiju? 2. Da li da je iznesem napolje... Pročitaj celu belešku »