Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljive i breskve
  • 19.12.2017. 14:15

Izvoz voća iz Čerevića u Rusiju

Porodica Kovačević iz Čerevića jedan je od najvećih proizvođača voća, a posebno šljive i breskve.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.288
  • 63
  • 0

Porodica Kovačević iz Čerevića uvek je imala sedam, osam jutara voćnjaka i vinograda. Sin Milan je zajedno sa suprugom Zoricom, decom, ocem, bratom i snajom to povećao na više od 30 hektara. Najviše gaje breskve, oko 20 ha, šljive na sedam hektara, potom jabuke, kajsije, višnje i trešnje.

"Od šljiva najviše imamo čačansku ranu, a od breskve kaldezi, rojal gloriju i rojal džem.Pokazale su se kao najbolje za izvoz i za prodaju. Otporne su na bolesti, dobro rode i dobro podnose transport", kaže Milan.

Cena šljive nikad bolja

Kako kažu, nije sjajno, ali nije ni loše. Uspevaju da obnove ponešto svake godine i da šire površine. Mnogo im pomaže izvoz u Rusiju, koji traje već 11 godina.

"Ove godine cena šljive je bila idealna, takva neće biti u narednih 10 godina. Krenula je sa 100 dinara i završila sa 80 dinara. Sa breskvom je bio mali maler, ali smo na kraju imali 20% breskve oštećene od grada. To smo prodali na pijaci po boljoj ceni, nego prvu klasu", priča Kovačević.

Zadrugarstvo u Čereviću

Kovačevići su i osnivači zadruge, koja okuplja još 13 voćara. Milan smatra da je problem nepoverenje, pa veruje da to otežava osnivanje zadruga. Veruje da bi manji broj ljudi još bolje sarađivao.

Više detalja saznajte u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Tagovi

Šljiva Breskva Milan Kovačević Čačanska rana Rojal Džem Rojal Glorija Kaldezi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner