Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 19.12.2023. 09:00

Izvozimo za Indiju samo pet odsto jabuka - ali, to je dobra vest?

Za manje proizvođače raznolika tržišta predstavljaju veću sigurnost, a naročito one zemlje koje beleže porast stanovništva.

Foto: Nikola Vračar
  • 744
  • 104
  • 0

Ove godine je "na sva zvona" promovisan izvoz srpskih jabuka za Indiju. Brojke Privredne komore Srbije (PKS) za prvih deset meseci ove godine kazuju da je ukupan izvoz ovog voća bio 93.960,9 tona, a od toga je tek 4.515,9 tona otišlo za Indiju u vrednosti od 4,3 miliona evra. To mu "dođe" oko nepunih pet odsto, što je neznatno - ako imamo na umu da preko 40 odsto ide za Rusiju. Zašto je ovaj procenat zapravo dobra vest za naše proizvođače?

"Svaka izvozna destinacija koja se pojavi na tržištu je dobrodošla. Što imamo više izvoznih tržišta, naši proizvođači su sigurniji. Nekome se tih pet posto malo čini, ali pet posto Indija, tri posto Bangladeš, pet posto Saudijska Arabija... To je mnogo bolje, nego da imamo 100 posto za jednu zemlju jedne godine, pa nam iduće ta zemlja ograniči izvoz, i onda budemo u problemu", objasnio je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin.

Nije imao nikakvo iskustvo ni znanje, a podigao jedan od najuspešnijih jabučnjaka u Kisaču

Povećavaju se količine

Najveći deo izvoza za sada je ostvarila kompanija Delta agrar, Agrounija kao i Asocijacija Serbia Does Apples, koja u svojim redovima okuplja devet proizvođača ne samo većih firmi, već i manjih.

"Kad bi to preveli u proizvodnju, to je na nivou između 15 i 20 odsto srpske proizvodnje jabuke. Kada izvozite za Indiju, fitosanitarna inspekcija mora da dođe ovde i da pregleda plod, odnosno da utvrde da je ta jabuka, pre nego što je otpremite, bila 10 do 15 dana minimum na ULO režimu podređena tehničkim uslovima", rekao nam je predstavnik udruženja Serbia does apples Gojko Zagorac.

Indijci vole obojene slatke plodove

Ali mi sve propisane uslove zadovoljavamo, jer kako je prokomentarisao Magazin, onaj ko je prošao školu izvoza za Rusiju, Indija mu neće teško pasti. Međutim, Srbija ove godine ne izvozi prvi put za ovo daleko tržište, ali zato "preti" da "nadveze" najbolju godinu.

"Sezona prodaje jabuka je od avgusta meseca do jula sledeće godine. Sada, imamo podatke za avgust, septembar, oktobar i novembar kada smo izvezli 55.000 tona, a u Indiju je otišlo 3.250 tona, što je trenutno vrednosno učešće oko osam odsto, ali ovo je tek sredina sezone. Ima tu još da se radi do juna sledeće godine. Sada je izvoz veći u odnosu na prošlu sezonu, a očekujem da će biti veći od sezone 2021/2022."

Poređenja radi, u periodu avgust 2021. do jula 2022. godine izvezeno je oko 160.000 tona ovog voća, za Indiju 4.500 tona, sa učešćem u izvozu od 3,85 odsto. Sledeće sezoneu Srbiji imali smo generalno manji rod za 30 odsto, pa je ukupno izvezeno 110.000 tona, od toga za Indiju 2.500 tona, odnosno tri odsto vrednosti.

Šta Indijci vole?

Među prvima koji su probili led, bio je Delta Agrar - pre nekoliko godina počeli su da rade na otvaranju tržišta i na slanju prvih isporuka.

"Pre tri godine, prvo je išao po jedan kontejner ili 21 tona jabuke i to je praksa koje se uglavnom držimo kako bi kupci prvo videli robu, a mi videli o kakvom se kupcu radi i šta su njegovi zahtevi. Traže tvrdoću i intenzivnu boju. Srbija kao dobavljač ima šansu ali ako u naredne dve godine ne poradimo na ova dva aspekta čini mi se da ćemo ostati neprepoznatljivi kao zemlja dobavljač", kaže direktor programa voća i povrća Delta agrara Nikola Vračar i dodaje da na 650 ha voćnjaka ove kompanije stalno testiraju nove tehnologije i nova rešenja u proizvodnji.

Najpre su želeli da vide kakvi su zahtevi kupca (Nikola Vračar četvrti s leva)

Indijci preferiraju crvene i slađe sorte; gala, crveni delišes, takođe vole i zelenu sortu greni smit, ali i klupske sorte poput pink lejdi i modi. Kako nam je Magazin otkrio, više su za sitnije plodove što odgovara našim proizvođačima, ali potražuju i krupniju.

"Tržište Indije svakako jeste ogroman potencijal i izuzetna prilika za naše proizvođače jabuke imajući u vidu da je Indija jedan od najvećih uvoznika ovog voća u Aziji sa preko 300.000 tona na godišnjem nivou", rekao nam je Aleksandar Bogunović iz PKS-a.

"Interesovanje mora da bude u srazmeri sa potražnjom, koliko oni budu tražili mi ćemo moći da isporučimo. Mi smo proizveli pola miliona tona, dakle mi možemo da izvezemo daleko više i za Indiju i druga tržišta. Ja se nadam da ćemo tako imati izvoz jabuka i za Egipat", kaže novosadski profesor.

Zašto srpski, a ne poljski plodovi?

Ako je pet odsto dobra vest, da li je bilo logičnije i isplativije ugovoriti prodaju jabuku nekim bližim zemljama, koje nisu "preko pola sveta", baš kao što bi to bio Egipat.

"Verujem da će indijsko tržište da apsorbuje možda i više naše jabuke, a mi moramo da budemo konkurentni. Nažalost to postižemo nižom cenom, nego neki drugi proizvođači. Ali, opet bliže smo Indiji mi, nego jabuka iz Poljske koja mora da prođe duži put ili neka skuplja iz Zapadne Evrope", procenjuje Magazin.

Magazin smatra da je jako dobro da se izvozi na više različitih tržišta (foto: Julijana Kuzmić)

"Sam izvoz za Indiju mora, pored kamionskog transporta od Srbije do Rijeke ili Bara, ići brodskim transportom, zavisno preko koje luke je dogovoren utovar. Uglavnom se roba kod nas prodaje na CIF-u - cena je dogovorena na paritetu luka istovara, pa ta luka može biti Čenaj, Koči ili neka druga. Kupac onda treba da završi kompletnu uvoznu dokumentaciju sa njihovim carinskim službama kako bi mogao da preuzme tu robu, a onda kamionski da je preveze do odredišta", detaljnije je objasnio Zagorac.

Kada stigne roba do najmnogoljudnije zemlje sveta, kako je autorka saznala putem privatnih kontakata, njeni građani je u maloprodaji plaćaju od 220 rupija (284 dinara) u manjim gradovima, do 400 (516 dinara) za kilogram u većim. Rekli bismo - skupo, s obzirom da se kod nas kreće cena od 50 do 150 dinara za kilogram. Međutim, ima razlog tome.

"Sama Indija je veliki proizvođač tropskog voća, ali i jabuka. Međutim, proizvode je u lošijim agroekološkim uslovima i nesigurnosti zbog mrazeva, suše, pa njihova proizvodnja dosta oscilira", objasnio je Magazin i dodao da je bilo koja zemlja koja beleži porast stanovništa može da bude i naša tržišna destinacija.

Pogledajte rezultate naše ankete o tržišnim destinacijama izvoza naše jabuke.


Tagovi

Indija Izvoz jabuka Nenad Magazin Gojko Zagorac Nikola Vračar Aleksandar Bogunović Cena jabuka u Indiji Izvozna tržišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...