Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 24.11.2023. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kisač

Nije imao nikakvo iskustvo ni znanje, a podigao jedan od najuspešnijih jabučnjaka u Kisaču

Jan Kolar iz Kisača kod Novog Sada je voćar koji je počeo "od nule" - bez prethodnog iskustva i znanja. Sada je jedan od najvećih proizvođača jabuka na lokalu. Kako je to postigao?

Foto: Lidija Pribelja
  • 274
  • 48
  • 0

Koliko je važno postojanje i pravilno funkcionisanje poljoprivrednih zadruga najbolje pokazuje primer voćara nedaleko Novog Sada. U Kisaču već nekoliko godina postoji poljoprivredna zadruga koja pomaže voćarima na svim nivoima proizvodnje - od planiranja i logistike zasada preko potrebnih stručnih savetovanja do pronalaženja konačnih kupaca i distribucije roda. Jan Kolar, sada već iskusan voćar, svoj voćnjak podigao je u martu 2019. godine upravo uz pomoć opisane zadruge.

"Zasadio sam 3.900 stabla zlatnog delišesa sa greni smit kao oprašivačima na površini od jednog hektara. Prve godine smo imali manji prinos i rodilo je oko 20 t ukupno. Ja sam samo pokazao gde voćnjak treba da bude, a sve ostalo mi je pomogla naša zadruga u Kisaču", kaže Kolar napominjući da nikakvo prethodno iskustvo u voćarstvu nije imao kada je kretao u posao.

Ništa bez navodnjavanja

Konkretno, njemu su pomogli stručnjaci iz zadruge kako bi adekvatno napisao projekat, prikupio potrebnu dokumentaciju i podigao voćnjak "od nule".

"Voćnjak ima svu potrebnu 'opremu' kako bi davao prinose kakve daje. Tu pre svega mislim na protivgradne mreže kao i sistem navodnjavanja. Bez navodnjavanja, teško da bih 'izvukao' ovakvu količinu jabuka visokog kvaliteta", opisuje kisački voćar ipak priznajući da ga je njegov rođak ali i kolega inspirisao da se uključi u posao.

Prve godine je imao 20 tona po hektaru

Okolina Kisača obiluje voćnjacima u kome se najčešće gaje jabuke raznih sorti. Tokom 2016. i 2017. godine je vladalo najveće interesovanje za proizvodnju jabuka te je tada i podignut najveći broj voćnjaka u ovom kraju, naravno sve uz pomoć pomenute poljoprivredne zadruge. Međutim, situacija na tržištu se drastično promenila od tada i u poslednje tri godine interesovanje je značajno opalo.

"Pored svih nedaća koja su zadesila moje kolege, ja sam odlično prošao obzirom na to da moj voćnjak nije devastiran ozbiljnih nevremenom koje zahvatilo ove krajeve", kaže Kolar dodajući da je ipak morao preventivno da prska čak 25 puta dok je, primera radi, prošle godine prskao 17 ili 18 puta.

Niža cena, ali dobro rodilo

Svaki zasad jabuka u Kisaču postoji zahvaljujući aktivnosti njihove zadruge. Pored stručnih saveta o voćarstvu koje su voćarima uvek na raspolaganju, zadruga takođe sarađuje sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu te su sadnice našeg sagovornika ali i ostalih voćara u adekvatnom stanju.

"Što se tiče roda ova godina je specifična po tome što je otkupna cena pala sa 34 odnosno 35 din/kg na 30 din/kg ali je odlično rodilo, te smo gubitak u ceni nadomestili kvantitetom. Prošle godine je cena bila bolja, ali rod nije bio toliko obilan kao sada", informiše naše čitaoce naš sagovornik pritom dodajući da je ovo cena kada se prodaje "na veliko". Na gajbice i generalno na "na malo", cena se kreće oko 50 ili 60din/kg.

Cena na malo je 50 din/kg

Od berača do izvoza

Udruženje takođe pomaže proizvođačima da svoju robu plasiraju na domaće ali i strano tržište, pronalazeći im kupce i takođe organizujući prevoz ubranih jabuka. Pomažu im i prilikom neophodnih analiza pre same berbe ali i u toku berbe - adekvatim sortiranjem jabuka i nalaženju iskusnih berača.

"Koliko sam upoznat, ove godine su sve jabuke iz našeg kraja završile na domaćem tržištu. Prošle godine je sorta gala izvežena u inostranstvo, ali nisam tačno siguran u koju zemlju. Ostale sorte proizvedene kod nas su ostale u Srbiji", otkriva Kolar dodajući da pošto on lično nema hladnjaču, sav rod jabuka mora prodati na veliko i to odmah. Ove godine je dobar deo prinosa prodao vlastitim angažmanom bez pomoći zadruge. Svoje jabuke prodaje na kućnom pragu i snabdeva nekoliko manjih radnji i voćara u Novom Sadu.

Siguran plasman i zagarantovana cena su osnov za mlade voćare

U Kisaču desetak voćara gaji jabuke i svi se međusobno pomažu kada je reč o mehanizaciji i radnoj snazi. Ove godine, pošto i sama stabla stasavaju i polako dostižu pun kapacitet roda, zajedničkim snagama su proizveli u proseku oko 1.500 t jabuka dok je taj broj bio nešto manji prethodnih godina kada su u proseku prozveli oko 1.200 t različitih vrsta jabuka. 


Tagovi

Zadruga Kisač Jan Kolar Navodnjavanje jabuke Protivgradne mreže Izvoz jabuka Savremeni voćnjak Prinos jabuke


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612