Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Black Diamond
  • 22.04.2019. 18:00

Jabuka Crni dijamant dostiže cenu i do 2.000 dinara po komadu

Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kom raste, mestu Ningči, u planinama Tibeta. Tu tokom dana dobija puno ultaraljubičastog svetla, ali noću temperatura značajno pada uzrokujući tamnu boju kore.

Foto: YouTube/PrintScreen/World Info
  • 4.899
  • 248
  • 0

Žute, zelene, crvene i sve njihove kombinacije - boje su koje vežemo za izgled jabuke. Neko više voli zelene i kiselkaste Greni Smit, a neko sočnu i slatku Fudži jabuku. Većinu ovih jabuka uzgajamo u našim voćnjacima ili bar susrećemo na pijacama i tržnim centrima. 

Sigurno biste se iznenadili da tako negde ugledate jabuku crne, zapravo tamno ljubičaste boje kore. I ne, ne radi se ni o GMO tvorevini već sasvim prirodno uzgojenoj jabuci ali u vrlo udaljenom delu Tibeta. 

Zovu ih Black Diamond, što u prevodu znači crni dijamant. Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kom raste, mestu Ningči u planinama Tibeta. Tu tokom dana dobija puno ultaraljubičastog svetla, ali noću temperatura značajno pada uzrokujući tamnu boju kore. Meso jabuke je svetlo, kao i kod svake druge jabuke, navodi Today.com

Osim jabuke "Crni dijamant", postoji još jedna sorta, vrlo tamne, zagasito crvene boje kore, a zove se Arkanzas Blek (Arkansas Black) jabuka i pretpostavljate, raste u SAD-u. 

Iako bi se moglo zaključiti kako ove jabuke imaju više nutritivnih vrednosti kao što su antioksidansi, to ovde nije slučaj. Jednako su zdrave kao i većina komercijalnih sorti. 

Bez obzira što nisu zdravije, svejedno su skuplje. Jabuke "Crni dijamant" proizvode se na ograničenom području i obično su dostupne samo dva meseca. U Kini se prodaju samo u vrhunskim supermarketima, obično u poklon kutijama. Cene joj idu od 7 do čak 20 dolara. Odnosno, od 750 do 2.000 dinara po komadu. 


Tagovi

Crna jabuka Ljubičasta jabuka Black Diamond Arkansas Black Neobična jabuka Cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić