• Black Diamond
  • 22.04.2019. 18:00

Jabuka Crni dijamant dostiže cenu i do 2.000 dinara po komadu

Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kom raste, mestu Ningči, u planinama Tibeta. Tu tokom dana dobija puno ultaraljubičastog svetla, ali noću temperatura značajno pada uzrokujući tamnu boju kore.

Foto: YouTube/PrintScreen/World Info
  • 2.832
  • 248
  • 0

Žute, zelene, crvene i sve njihove kombinacije - boje su koje vežemo za izgled jabuke. Neko više voli zelene i kiselkaste Greni Smit, a neko sočnu i slatku Fudži jabuku. Većinu ovih jabuka uzgajamo u našim voćnjacima ili bar susrećemo na pijacama i tržnim centrima. 

Sigurno biste se iznenadili da tako negde ugledate jabuku crne, zapravo tamno ljubičaste boje kore. I ne, ne radi se ni o GMO tvorevini već sasvim prirodno uzgojenoj jabuci ali u vrlo udaljenom delu Tibeta. 

Zovu ih Black Diamond, što u prevodu znači crni dijamant. Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kom raste, mestu Ningči u planinama Tibeta. Tu tokom dana dobija puno ultaraljubičastog svetla, ali noću temperatura značajno pada uzrokujući tamnu boju kore. Meso jabuke je svetlo, kao i kod svake druge jabuke, navodi Today.com

Osim jabuke "Crni dijamant", postoji još jedna sorta, vrlo tamne, zagasito crvene boje kore, a zove se Arkanzas Blek (Arkansas Black) jabuka i pretpostavljate, raste u SAD-u. 

Iako bi se moglo zaključiti kako ove jabuke imaju više nutritivnih vrednosti kao što su antioksidansi, to ovde nije slučaj. Jednako su zdrave kao i većina komercijalnih sorti. 

Bez obzira što nisu zdravije, svejedno su skuplje. Jabuke "Crni dijamant" proizvode se na ograničenom području i obično su dostupne samo dva meseca. U Kini se prodaju samo u vrhunskim supermarketima, obično u poklon kutijama. Cene joj idu od 7 do čak 20 dolara. Odnosno, od 750 do 2.000 dinara po komadu. 


Tagovi

Crna jabuka Ljubičasta jabuka Black Diamond Arkansas Black Neobična jabuka Cena


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada u prolece otvorimo vrata bio bašte, osetimo mnogo različitih mirisa. Različitost se prepoznaje... Pročitaj celu belešku »