Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 30.11.2017. 10:30

Jabuka na listi najskupljeg voća

Jabuke su nekada bile sinonim za jeftino voće, ali ove zime nateraće kupce da promene navike.

Foto: Mirjana Stepić
  • 587
  • 48
  • 0

Tokom protekle godine, cena jabuke kretala se od 40 do 70 dinara za kilogram. Ove godine, jabuku na pijaci platiće po duplo većoj ceni. Prodavci ističu da će cena ovog voća biti i još skuplja.

"Cena jabuke kreće se od 65 do 120 dinara. Bilo je krajeva gde su jabuke rodile, ali i krajeva gde se rod jabuka merio u kilogramima. Takva situacija nije samo u našoj zemlji. Slično je bilo i u Poljskoj, gde su jabuke smrzle. Mraz je odradio svoje, pa je sam rod desetkovan. Poljska je inače jedina zemlja koja Srbiji može da parira u rodu jabuka i zemlja iz koje jabuke stižu iz uvoza. Ako je kod njih rod prepolovljen, šta očekivati tek kod nas! Ono što je sigurno pred sezonu praznika, ili u kasnu zimu, sve su veći izgledi da ćete najeftinij kilogram jabuka pronaći po ceni od 60 do 70 dinara, jer roda nema, vreme je odradilo svoje", ističe Zvonko Stanojević, prodavac i proizvođač iz sela Urovci blizu Obrenovca.

Jabuke skuplje od banana

Ove jeseni, ali i zime, više će se jesti banane, pomorandže, mandarine i drugo južno voće, koje već sada imaju nižu cenu od jabuka. Zato će se, po mišljenju proizvođača, ove godine jabuke najmanje kupovati. Treba napomenuti da je prinos jabuka najpre zbog mraza, a potom i zbog jake suše, podbacio oko 30%, pa postoji manjak roda na tržištu. Cena jabuke za preradu znatno je skočila, pa se tako kilogram prodaje za 20 dinara, što je daleko više nego prošle godine.

Više će se kupovati južno voće (Alexas_Fotos / Pixabay)

"Jabuka nikada nije bila skuplja od banane. Dešava se da u maloprodajama možete kilogram banana, koje se uvoze, pronaći po ceni od sto dinara, a jabuke koje su naš proizvod drže skuplju cenu. Cenu svakako diktira i kvalitet. Tu je još faktora poput slatkoće, veličine. Kilogram ajdareda kreće se od 60 do 80 dinara, dok se kiseli i zlatni delišes kreće oko 90 dinara. To se odmah odražava i na kupovnu moć građana - što je jeftinija prodaja, ide bolje, čim je skuplja, manje se prodaje", kaže Zvonko Stanojević.

Izvoz jabuka odličan

Jabuka je među deset najboljih izvoznih poljoprivrednih proizvoda naše zemlje, a veliki deo roda završava u Rusiji. Protekle godine je iz Srbije izvezeno više od 220.000 tona jabuka i ostvaren prihod veći od 125 miliona dolara. To je bolji rezultat nego 2015. godine, kada je izvoz jabuka u Srbiju doneo 102 miliona dolara. Ove godine se ne očekuje da izvoz pređe 200.000 tona, ali zarada će biti verovatno slična prošlogodišnjoj, možda i veća zbog odlične cene.

Foto: Mirjana Stepić


Tagovi

Jabuke Proizvodnja jabuka Poskupljenje jabuka Cena Kvalitet Ukus Izvoz Banane Južno voće Mandarine Pomorandže


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D