Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 07.05.2021. 12:00

Jabuka osetljiva na patogene i štetočine - zaštitite je

U zasadima jabuka sa velikim potencijalom jabukinog smotavca, naročito u zasadima starog tipa uzgoja, proizvođačima se u ovom momentu preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije piriproksifen.

Foto: Renata Prusina
  • 259
  • 275
  • 0

Proizvodni zasadi jabuka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja: od različitih faza cvetanja do početnih faza razvoja ploda. Na području Srbije u toku je let prve generacije smotavca (Carpocapsa pomonella).

U regionima Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Loznice, Mladenovca, Pirota, Smedereva, Vranja, Novog Sada, Pančeva, Sente, Sremske Mitrovice, Subotice i Kikinde u toku je početak polaganja jaja ove štetočine, dok se na svim ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Podsetimo, jabukin smotavac je jedna od najznačajnijih štetočina koje napadaju ovo voće. Međutim, taj insekt se pored jabuke razvija i u plodovima: dunje, oraha, kruške, kajsije i breskve. Reč je isključivo o štetočini ploda (zelenog i zrelog), pri čemu zeleni plodovi opadaju, a zreli gube upotrebnu vrednost zbog prisustva gusenica i zagađenosti ploda izmetom ove štetočene. Takvi plodovi ne mogu da se čuvaju, zato što su podložni napadu fitopatogenih gljiva - truleži.

U zasadima jabuka sa velikim potencijalom smotavca, naročito u zasadima starog tipa uzgoja, proizvođačima se u ovom momentu preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije piriproksifen.

Pred padavine sprovedite zaštitu

U pojedinim zasadima registruje se prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Ukoliko se pregledom zasada registruje prisustvo ovih štetočina, preporučuje se primena insekticida na bazi flurohloridona u količini 0,4 l/ha.

Primena insekticida se preporučuje samo u zasadima gde su završene faze cvetanja, napominju iz PIS-a.

Period primarnih infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) i dalje je u toku. S obzirom na osetljivu fazu razvoja ovog voća i lokalnu najavu padavina, proizvođačima se pred najavljene padavine preporučuje primena nekog od navedenih fungicida na bazi aktivne materije fluazinam u količini 0,6-1 l/ha.

Oblačno do nedelje: jabuka osetljva na infekcije

Kod osetljivog sortimenta, u cilju zaštite od gljive prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi sumpora u količini od tri do pet kg/ha, savetuju iz službe.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Jabukin smotavac Pepelnica Lisne vaši Zaštita jabuke Faza cvetanja Krastavost plodova jabuke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako milo gleda i kako je prekrasan! 🥰