Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman jabuke
  • 24.09.2015. 11:00

Jabuka rodila - plasman neizvestan

Očekuju prinos oko 250 tona jabuka, ali se pitaju šta da urade sa njim. Zabrinuti za plasman, još čekaju kupce.

  • 205
  • 11
  • 0

Porodica Ćirjaković iz ariljskog sela Virovo, koja već dvedesetak godina sav berićet i napredak zasniva na proizvodnji jabuka, ove godine očekuje prinos od oko 250 tona, ali se pita šta da urade sa njim.

Berba počinje, zabrinuti za plasman

Na 13 hektara Ćirjakovići imaju 17.000 stabala i 12 sorti jabuka. "Ovih dana počeću sa berbom, ali sam poprilično zabrinut gde ću plasirati jabuke", kaže Slobodan Ćirjaković, jedan od najvećih proizvođača ovog voća u ariljskom kraju. Dodaje da trenutno skuplja padalice za koje mu nude sedam dinara po kilogramu. "Slaba je to cena, ali ih moramo pokupiti da ne ostanu u voćnjaku i istrunu, jer tada povećavaju kiselost zemljišta, što nije dobro za budući rod. Kako god uradim biću na gubitku", kaže Ćirjaković.

Problem - jaki uvoznički lobiji

On je naveo da je prošlu godinu završio sa pozitivnom nulom, a prethodne tri sa gubitkom, zbog izuzetno jakog uvozničkog lobija. Sa izvora, udaljenog od plantaža oko tri kilometra, Ćirjakovići su doveli vodu da bi zalivali stabla sistemom kap na kap, za šta je utrošeno mnogo sredstava, kao i za gorivo i đubrivo i zaštitu plodova.

Pod znakom pitanja je da li će im se investicija isplatiti i da li će zaraditi na ovogodišnjem rodu. "Cena od 45 dinara po kilogramu bi obezbedila neku zaradu. Da li će se otkupljivači pojaviti sa tom cenom, ne znam", zabrinut je Slobodan. Napominje da se još niko ne javlja od kupaca i da je u ovom trenutku teško reći šta će uraditi sa ovogodišnjim rodom.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Rod jabuke Kupci Plasman Uvoznički lobij Berba Cena jabuke Virovo Slobodan Ćirjaković Ovogodišnji rod