Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 08.07.2019. 10:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Jabuka stara 139 godina rađa u voćnjaku Nebojše Antića

Jabuka sorte ilinjača u dvorištu porodične kuće Antić u Bukovču kod Jagodine stara je čak 139 godina. Pre desetak godina počela je ponovo da rađa zahvaljujući naporima Nebojše Antića da stablo ,"oživi" i tako sačuva uspomenu na svoje pretke.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.586
  • 226
  • 0

Jabuka sorte ilinjača u dvorištu porodične kuće Antić u Bukovču kod Jagodine stara je čak 139 godina i još uvek rađa zahvaljujući naporima Nebojše Antića (69) da jabuku, oživi i tako sačuva uspomenu na svoje pretke koji su tu živeli.

"Po pričanju moje babe Hristine, koja je rođena 1900. godine, svekar joj je rekao da je jabuka posađena 20 godina pre nego što se ona rodila. To znači da je jabuka posađena 1880. godine, za vreme kralja Milana Obrenovića, a tada se pravila železnička pruga Beograd-Niš, koja prolazi u neposrednoj blizini kuće i voćnjaka sa jabukom," kaže Nebojša Antić. 

Autohtone sorte voćaka - bogatstvo Balkana

Jabuka ilinjača rađa svake druge godine

Nebojša, koji je po struci ekonomista, pre 15 godina je došao na ideju na uredi kuću, dvorište i voćnjak.

"Počeo sam da se raspitujeme kod stručnjaka šta treba da uradim kako bih jabuku, koja je relikvija moje porodice, oživim jer dugo nije rađala. Prvo sam je razgušio, a zatim smo moj sin Zdravko i ja sproveli gradsku vodu do vrha brda u dvorištu sistemom kap po kap. Sve sadnice voća se polivaju po tom sistemu, a pre svega jabuka," kaže Nebojša

Zatim su ispitali tip zemljišta. Nosili su na analizu u beogradski Institut, kako bi proverili šta to nedostaje zemlji, a čime je bogata.

"Analiza je pokazala da nedostaje fosfor, zato ga svake godine dodajemo. Iako je ova jabuka autohtone sorte, ja je prskam, zaštitim krečom i pružim svu potrebnu negu. Zadnjih desetak godina rađa, pa tako i ove godine. Inače, jabuka ilinjača rađa svake druge godine. Plod je srednje veličine i vrlo je ukusan. Početkom avgusta uzri a rađa od 50 do 100 kilograma jabuka," ističe ponosno Nebojša.

Jabuka rađa od 50 do 100 kilograma 

Stepenice do jabuke i mali vidikovac 

Nebojša kaže da je to sve uradio iz poštovanja prema svim precima. Neobična je i priča kako je voćnjak sa jabukom starom 139 godina dospeo u vlasništvo porodice Antić.

"Baba Hristina Stamatović i njen suprug su prodali ovu zemlju, veličine 1,20 hektara mom pradedi Aleksandru 1937. godine. Kasnije se njena bratanica udala za mog oca tako da je posle rata Hristina postala moja baba. Do 1937. godine ovde je bila pojata i tu se čuvala stoka. Moj pradeda Aleksandar je ovde čuvao stoku i brinuo o voćnjaku i šljivaru. Babu Hristinu sam često dovodio ovde dok je bila živa. Kada god je dolazila imala je želju da se popne do vrha dvorišta i pogleda jabuku jer je bila emotivno veoma vezana za nju," kaže Nebojša.

Nebojša je kroz voćnjak uredio i prilaz do jabuke koja se nalazi na vrhu veoma strmog dvorišta. Napravio je stepenice do jabuke i mali vidikovac odakle se pruža pogled na voćnjak i kuću. Namerava da u spomen na pradedu Aleksandra Antića, koga su zvali Sanda, kuću nazove Sandina baština.

"Moj pradeda Aleksandar je bio dobričina i često je delio voće ljudima iz sela. Posle Prvog svetskog rata je iz Budimpešte, gde je bio kao vojnik zarobljen, došao pešice u Bukovče," ističe Nebojša.

Plod je srednje veličine i vrlo je ukusan

Krušku čiji je vek 100 godina ostavlja svojim pokolenjima

Pored stoletne jabuke, Nebojša, uz pomoć supruge Negice, u voćnjaku gaji još oko 40-ak stabala raznih voćaka, a čuva i pčele. 

"Gore na brdu imam mušmule i dunje, malo niže su šljive, kruške, jabuke, trešnje, višnje, kajsije i vinogradarska breskva. Imam i jedno stablo kruške oskoruše koje je meni izuzetno draga jer me asocira na jedno lepo druženje. Ja sam ranije radio u rudniku u okolini Rtnja i moj prijatelj je imao krušku oskorušu. To je neka vrsta divlje kruške koja je prava retkost u ovim krajevima. Ta kruška ima izuzetan plod. Meni se to jako dopalo i rešio sam da kada se vratim u Jagodinu i svoje selo Bukovče, posadim stablo ove kruške kao sećanje na mog velikog prijatelja Velju," priča Nebojša. 

Krušku je posadio pre 25 godina. Kasnije je saznao da ona počinje da rađa tek oko 15. godine, a da joj je životni vek 100 godina.

"To stablo kruške sam ja ostavio svojim pokolenjima, kao što su meni moji preci ostavili jabuku," ističe Nebojša Antić.

Kada god je pored jabuke stare 139 godina, oseća da su pored njega i duhovi predaka i da zato, kako kaže ima obavezu da sačuva tu porodičnu relikviju i preda je svojim naslednicima.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj jabuke Ilinjača Sistem kap po kap Analiza zemljišta Uzgoj kurške Milan Obrenović Nebojša Antić


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]