Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja na otvorenom
  • 22.06.2017. 12:15

Jagoda zahteva mnogo rada

U šabačkoj opštini se, prema procenama, pod jagodom nalazi više od 1.000 hektara zemlje. Proizvođači kažu da na cenu utiču vremenske prilike.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.172
  • 138
  • 0

U šabačkoj opštini se, prema procenama, pod jagodom nalazi više od 1.000 hektara zemlje. Predrag Bajić iz sela Krivaja ovim se bavi od sedamdesetih godina prošlog veka. Sada ima gotovo savršenu proizvodnju, u kojoj učestvuje i njegova porodica.

"Do 2004. jagoda je bila na zemlji, a potom smo počeli da koristimo gredice, kakve smo videli u Subotici. Ručno smo pravili, kada smo videli kako je jagoda lepa i čista, to se pokazalo vrlo dobro. Potom smo prešli na korištenje mašine", kaže Bajić, koji ima dva hektara na gredicama.

Očekuje se dobar rod

Opredelio se za tri sorte: kleri, azija i džoli, koje jedna drugu smenjuju. Napominje da ne smeju da budu prezrele, ako su namenjene izvozu.

Prošle godine imao je od 20 do 25 tona jagoda, a kaže da je ta godina bila idealna. Nada se istom uspehu i ove godine.

"U proizvodnji jagoda treba dosta truda i rada i dobrih đubriva. Mnogi ljudi sade, ali ako joj ne daš, ona ne može da ti vrati. Zarada nije velika, ali smo mi zadovoljni", kaže Bajić.

U selu imaju hladnjaču, koja voće šalje dalje za Rusiju. Od 80 do 120 gajbi dnevno se obere, kada je vreme promenjivo. To će se još i povećati, a uticaće i na cenu. Trenutna je oko 200, 220 dinara.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Jagoda Predrag Bajić Krivaja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D