U šabačkoj opštini se, prema procenama, pod jagodom nalazi više od 1.000 hektara zemlje. Proizvođači kažu da na cenu utiču vremenske prilike.
U šabačkoj opštini se, prema procenama, pod jagodom nalazi više od 1.000 hektara zemlje. Predrag Bajić iz sela Krivaja ovim se bavi od sedamdesetih godina prošlog veka. Sada ima gotovo savršenu proizvodnju, u kojoj učestvuje i njegova porodica.
"Do 2004. jagoda je bila na zemlji, a potom smo počeli da koristimo gredice, kakve smo videli u Subotici. Ručno smo pravili, kada smo videli kako je jagoda lepa i čista, to se pokazalo vrlo dobro. Potom smo prešli na korištenje mašine", kaže Bajić, koji ima dva hektara na gredicama.
Opredelio se za tri sorte: kleri, azija i džoli, koje jedna drugu smenjuju. Napominje da ne smeju da budu prezrele, ako su namenjene izvozu.
Prošle godine imao je od 20 do 25 tona jagoda, a kaže da je ta godina bila idealna. Nada se istom uspehu i ove godine.
"U proizvodnji jagoda treba dosta truda i rada i dobrih đubriva. Mnogi ljudi sade, ali ako joj ne daš, ona ne može da ti vrati. Zarada nije velika, ali smo mi zadovoljni", kaže Bajić.
U selu imaju hladnjaču, koja voće šalje dalje za Rusiju. Od 80 do 120 gajbi dnevno se obere, kada je vreme promenjivo. To će se još i povećati, a uticaće i na cenu. Trenutna je oko 200, 220 dinara.
Foto: Print Screen / YouTube
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/