Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagodastog voća
  • 17.04.2017. 16:00

Jagodama protiv multipla skleroze

Branko Matić iz mesta Klupci kod Loznice razboleo se od multipla skleroze, ali tvrdi da su mu jagode, maline i kupine pomogle da ne ostane u krevetu.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 4.287
  • 488
  • 0

Branko Matić iz mesta Klupci kod Loznice proizvođač je jagoda kome je mukotrpan poljoprivredni rad spasio život. Razboleo se od multipla skleroze 2009. godine, a pošto nije znao šta će da radi, odlučio se da posadi pet redova jagode.

"Imao sam nekih osam ari jagode, a potom sam svake godine povećavo duplo. Sada imam hektar i 20 m2 jagode, 10 ari maline i 10 ari kupine. Tvrdim da me je jagoda iščupala iz kolica i da mi je pomogla da ostanem na nogama. Inače bih se ulenjio, a tada mišići još više propadaju. Ovako imam obavezu da moram da ustanem, da pogledam i obiđem, organizujem rad, prodaju", kaže Matić.

Napravio prskalicu na kolicima

Uzgaja jagode: albu, džoli, kleri i arosu. Od malina, prisutna je sorta vilamet, a od kupina - loh nes. Nije odustajao, čak ni kada se radilo u minusu. Prošla godina zato je dala dobre prinose.

Osim standardnog sistema navodnjavanja, Matić je konstruisao i novi - prskanje jagoda uz pomoć kolica.

"Lakše je gurati kolica, nego nositi prskalicu na leđima. Ujedno se prskaju dva reda jagode, a tako isto može i za malinu da se napravi. Površina koju imam može da se oprska za dva sata, sa 300 litara tečnosti. Smanjila se i trulež, a posebno je dobra u prskanju cveta", tvrdi Branko.

Ljubav donosi profit

Objašnjava da je za proizvodnju jagode najvažnije naći tržište, ali je ljubav na prvom mestu. Zahvaljujući njoj je mnogo i naučio o jagodama, pa mu je kvalitet najvažniji cilj. Uvideo je da je prvi rod onaj koji se najviše ceni, a na ruskom tržištu plaća se skuplje 20 do 30 dinara.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Branko Matić Klupci Jagode Maline Kupine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner