Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrštanje sorti jagoda
  • 26.04.2016. 08:20

Jagode s ukusom žvakaće gume i ananasa!

U Australiji su napravljene dve varijante jagoda koje imaju ukus kao ananas i žvakaća guma. Željeno voće se ukršta s jagodama, a rezultate treba čekati i nekoliko godina.

Foto: United Nurseries
  • 380
  • 62
  • 0

U Australiji postoje pineberries i bubbleberries, dve varijante jagoda koje imaju ukus kao ananas i žvakaća guma.

Uzgajivač tih jagoda, Filip Nilsen, rekao je da se opredelio za gajenje upravo takvih jagoda nakon jednog putovanja Evropom pre pet godina.

Nilsen ističe: "Posetili smo plantažu na kojoj rastu ovakve jagode, pa smo pomislili da bi bilo super kada bismo mogli da ih proizvedemo i u Australiji", piše portal Mashable.

Zadržavaju pravi ukus jagoda

U Australiju smo uvezli ukupno 21 sadnicu, od svakog hibrida po sedam. Uvezene su i jagode s ukusom maline. Sada kompanija United Nurseries proizvodi toliko jagoda da može da ih prodaje, i to stotine hiljada od svakog ukusa.

Nove varijante nude fine ukuse, ali ipak zadržavaju originalni ukus jagode.

"Sve sorte imaju ukus jagode, međutim, kad zagrizete onu s ukusom ananasa, ona ima citrusni ukus. Osećaj nije isti kao kad jedete pravi ananas, već ukus ovih jagoda samo podseća na ananas", ističe Nilsen.

Jagoda s ukusom žvakaće gume ima u sebi mnogo šećera, pa zato podseća na Hubba Bubba žvakaće gume, objašnjava Nilsen.

Spolja bela, a semenke crvene

Specifičnost jagode s ukusom ananasa je i u tome što je spolja bela, a njene semenke su crvene. Proizvođači ističu da su ukusne i spolja i iznutra.

Bez obzira na posebnost izgleda, ovo voće nije genetski modifikovano. "Sve ove varijante gaje se kao jagode", kaže Nilsen. On objašnjava da je ovo voće kreirano selektivnim uzgojem, u kojem se bira voće s ukusom koji želimo i ukršta se sa jagodama. Nilsen ističe i da je potrebno nekoliko godina da bi se dobio konačni rezultat.

Ovaj proizvođač kaže da svako može sam da gaji ovo voće u sopstvenoj bašti. Potrebne su samo jagode pored željenog voća, kao i mala pomoć pri oprašivanju.

Foto: United Nurseries


Tagovi

Gajenje jagoda Filip Nilsen Maline Ananas Plantaže jagoda Australija Selektivni uzgoj


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!