Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi voća
  • 30.11.2022. 07:30

Jedanaest zanimljivih i slatkih hibrida voća

Plot, Šarafuga, Pluri, Tangor, Tajberi su samo neke nove vrste voća. Posebno su interesantni amaterskim voćarima.

Foto: Depositphotos/russiandoll
  • 394
  • 19
  • 0

Hibridi voća imaju sve više ljubitelja, a posebno su interesantni amaterskim voćarima koji se takmiče ko će imati neobičnije plodove. U ovom slučaju ne radi se o genetski modifikovanim organizmima (GMO) već o ukrštanju dve ili više sorti unutar jedne vrste ili različitih vrsta unutar istog roda.

Hibridi koštičavog voća

Najviše su u ponudi hibridi koštičavog voća i to kombinacije šljive sa drugim vrstama kao što su trešnja, breskva i kajsija. Ne zaostaju ni hibridi drugih voćnih vrsta, posebno citrusa i bobičastog voća. Njihova prednost nije samo neobičan izgled. Odlikuju se prirodnom otpornošću na bolesti i sušu, a njihovi plodovi su zanimljivih ukusa, sočniji, ujednačene veličine i vremena zrenja.

Plot ili Plamkot (naslovna fotografija, op.ur.) je nastao ukrštanjem šljive i kajsije. Odlikuje se intenzivnim slatkim ukusom, sočnim mesom koje ima teksturu kajsije, glatku pokožicu i visok sadržaj šećera.

Pikotum je kombinacija šljive sa breskvom i kajsijom. To je prvi hibrid tri vrste. Više podseća na kombinaciju šljive i kajsije, a ima teksturu breskve. Plodovi su blagog ukusa.

Jedinstvena Šarafuga svojim izgledom podseća na šljivu. Nastala je kada se ova vrsta ukrstila sa kajsijom i nektarinom. Ljubičasti plodovi svojim izgledom više liče na kajsije, a na nju podsećaju svojim ukusom. Zanimljivi su po tome što su slatki i dok su nezreli, nije potrebno čekati punu zrelost da bismo ih konzumirali. Od plodova se pripremaju razni slatki proizvodi: marmelade, džemovi i kompoti.

Citrus Tangor (Foto: Flickr/Forest and Kim Starr)

Šljiva ukrštana s trešnjom daje brojne hibride. Nazvana Pluri ima mnogo varijanti međusobnog ukrštanja, a odlikuje se sočnim i ukusnim plodovima koji dugo mogu ostati na stablu.

Nektaplam je hibrid između nektarine i šljive. Spoljni deo ploda ima glatku kožu koja vrlo podseća na nektarinu. Voće je vrlo slatko i ima intenzivan ukus. 

Citrusi i bobičasto voće su veoma podesni za ukrštanje

Citrusi su dali brojne hibridne kombinacije. Tangor je voće između mandarine i pomorandže, a sa Jamajke dolazi kombinacija grejpa, pomorandže i mandarine.

Kombinovanjem grejpa i pomorandže nastao je Orangelo koji je slađi od grejpa. Potiče iz Portorika.

Mešavina limete i kumkvata dala je Limkvat koji podseća na minijaturnu pomorandžu sa zelenkasto-žutom pokožicom. Plodovi se jedu sveži, ali se koriste i za pripremu džemova ili uz ribu i piletinu.

Od bobičastog voća se izdvajaju Jostaberi, Tajberi i Pineberi.

Tajberi nam je već poznat (Foto: Depositphotos/aspendendron)

Roditelji Jostaberija su ogrozd i crna ribizla. Crne bobice su izuzetno bogate vitaminom C, a ukus predstavlja kombinaciju grožđa, borovnice i kivija.

Tajberi je hibrid dobro poznat na našem tržištu. Nastao je od maline i kupine. Plod mu je nešto izdužen.

Ukrštanjem belih i kultivisanih crvenih jagoda nastao je hibrid Pajnberi sa ukusom ananasa koji se bere od maja do juna.

Foto Citrus Tangor: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Hibridi voća Orangelo Tajberi Amatersko voćarstvo Plot Pikot Šarfuga


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.