Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambene navike
  • 20.06.2015. 08:00

Jede se sve manje svežeg voća i povrća!

Podaci pokazuju da je nivo konzumacije svežeg voća i povrća u Evropskoj uniji ispod onog koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija i da uprkos tome nastavlja da opada!

Foto: depositphotos.com/talanis
  • 102
  • 6
  • 0

Freshfel Consumption Monitor, organizacija koja analizira proizvodnju, trgovinu i potrošnju u 28 zemalja članica Evropske unije, ove sedmice je ukazala na zabrinjavajući trend pada konzumacije svežeg voća i povrća u državama EU. Naime, najnoviji podaci iz 2013. godine pokazuju da dnevna potrošnja svežeg voća i povrća stoji na 341,82 grama po stanovniku.

Iako postoji povećanje za 5,6 % u poređenju s 2012. godinom, reč je o padu od 1,9 % kada se uzme petogodišnji prosek.

Nivo potrošnje svežeg voća ispod preporučenog

Nivo potrošnje u Evropskoj uniji i dalje je ispod preporuke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) od 400 grama dnevnog unosa svežeg voća i povrća u organizam. Prema podacima, samo je 6 zemalja postiglo taj cilj: Bugarska, Kipar, Grčka, Italija, Portugal i Rumunija.

"Podaci pokazuju da je potrošnja svežeg voća i povrća u EU neznatno povećana u 2013. godini. Ipak, dugoročno posmatrano, to i dalje pokazuje nedovoljan nivo potrošnje širom EU i upozorava na zabrinjavajući trend smanjivanja konzumacije", ističe Filip Binar iz FC Monitora. Umereni rast u 2013. godini je pozitivan znak, iako zbog stanja na tržištu i ekonomske situacije u 2014. i 2015. i dalje ostaje izazov zbog mnogih razloga. "Neprekidno niska potrošnja znak je da moramo hitno da nastavimo da podstičemo potrošnju svežeg voća i povrća", ističe Binar.

Uvesti zdrave prehrambene navike

FC Monitor je ove podatke plasirao samo nekoliko nedelja nakon što je Evropski parlament podržao predlog za uvođenje Sheme školskog voća širom zemalja članica EU. Projekat, koji je pokrenut u poslednjih pet godina, osmišljen je radi poboljšanja zdravih prehrambenih navika među decom u EU. Sličan ovome, s druge strane, projekat Shema školskog mleka pokrenut je kasnih '70-ih godina prošlog veka.

Postoji strah da Shema školskog voća ne može da pokaže najbolje učinke ukoliko deluje samostalno, već treba da postoji veća inicijativa, koja će uložiti napore, zaustaviti i preokrenuti pad potrošnje voća i povrća među školskom decom. Ove odluke, kao inovativni i elastični školski programi, te promocija poljoprivrednih proizvoda svakako bi trebali da postanu deo doslednih EU politika.

"Mada su potrošači obično svesni višestruke koristi konzumacije svežeg voća i povrća, oni nažalost to znanje ne pretvaraju u konkretne odluke o potrošnji", zaključio je Binar.

Foto: depositphotos.com/talanis


Tagovi

Evropska Unija Shema školskog voća Potrošnja voća Prehrambene navike Svetska zdravstvena organizacija Potrošnja povrća


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)