Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 17.04.2018. 12:15

Kako da formirate vitko vreteno kod kruške

Vitko vreteno je tip krošnje, uglavnom kod kruške,  koji se primenjuje kod sorti viljamovka i krasanka.

Foto: PIS Vojvodina
  • 2.890
  • 142
  • 0

Vitko vreteno, odnosno, vitki vretenasti žbun je konična (kupasta) kruna sa vertikalnom centralnom produžnicom (vođicom), po kojoj su spiralno raspoređene slabije bujne rodne i nerodne grane, koje su idući od osnove ka vrhu sve kraće, dok se između njih mogu nalaziti kratke rodne grančice i slabiji mladari.  Igor Andrejić iz PSSS Jagodina dodaje da se ovaj tip krošnje, uglavnom kod kruške,  primenjuje kod sorti viljamovka i krasanka, ako se kao podloga koristi neki klon dunje -MC, MA, Ča 7, R5 ili BA29.

Eliminisanje konkurencije

Pred početak vegetacije, posađene sadnice se prekrate na 75 cm - 90 cm. Kada iz pupoljaka na vođici izbiju mladari i dostignu dužinu od oko 10 cm, ostavlja se samo vršni mladar, a dva, tri ispod njega se uklanjaju do osnove, radi eliminisanja konkurencije.

"Vrlo je bitno u toku maja ili juna ostavljene mladare razvesti, jer kada letorast dobije otvoren ugao i do 900, dobija se dobar efekat potenciranja i formiranja rodnih pupoljaka, pa se zbog toga prilikom formiranja ovog uzgojnog oblika rod može očekivati već u drugoj godini", napominje Andrejić.

Od proleća druge godine nastavlja se sa obrazovanjem oblika krune

Sa obrazovanjem oblika krune nastavlja se u proleće druge godine. Produžnica se ne skraćuje, osim ako je suviše bujna (80 cm -90 cm) kada je treba prekratiti na 70 cm - 80 cm. Uspravno rastući letorasti se uklanjaju ili povijaju, ukoliko ih nema dovoljno na prvim ramenim granama.

"U toku treće vegetacije uklanjaju se mladari, koji rastu uspravno ili se ako ih nema dovoljno razvode na zeleno, kao sto je već opisano. Važno je da idući od osnove ka vrhu skeletne grane budu sve kraće kako bi kruna zadržala koničan oblik. U toku četvrte vegetacije, osim o zadržavanju koničnog oblika krune, treba voditi računa o popunjavanju prostora između voćaka u redu", objašnjava savetodavac.

Obavezna zelena rezidba

Orezivanje se u punom rodu obavlja radi obnove rodnog drveta, zbog čega se uklanja određeni broj grana. Trebalo bi na donjem delu krune ostaviti tri ili četiri osnovne grane, a da sva ostala razgranjenja čine "rodni čvorovi". Ukoliko se obavlja uklanjanje poluskeletnog drveta na patrlj, presek bi trebalo premazati kalemarskim voskom.

"Zelena rezidba je obavezna mera prilikom održavanja vitkog vretena, jer se intervencijama na zeleno više utiče na smanjenje bujnosti voćaka nego zimskom rezidbom", zaključuje Igor Andrejić.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kruška Vitko vreteno Orezivanje Igor Andrejić PSSS Jagodina


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!