Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadni materijal
  • 10.10.2023. 09:00

Kako izabrati kvalitetne sadnice voćaka?

Proizvođač voćnog sadnog materijala mora u potpunosti da garantuje sortu, podlogu, zdravstveno stanje i godinu starosti sadnica. Iz tog razloga, kupovati samo u renomiranim rasadnicima i instituta, a ne na zelenim pijacama i takozvanim "buvljacima".

Foto: Valerija Čolović
  • 3.084
  • 186
  • 0

S obzirom da nam predstoji jesenja sadnja voćaka, pravilan izbor sadnica ima gotovo presudan značaj za primanje posle sađenja i njihovo rastenje i razvitak, odnosno na kompletan uspeh proizvodnje voća.

Prilikom izbora naročitu pažnju treba obratiti na: identitet sorte i podloge, razvijenost korena i nadzemnog dela sadnica, njena starost i zdravstveno stanje, kao i na to da one nisu mehanički oštećene.

Kvalitet 

Za podizanje zasada voćaka treba koristiti isključivo sadnice prve klase sa potpuno zrelim (zdrvenjenim) nadzemnim delom u celoj svojoj dužini. To se posebno odnosi na prevremene grančice u kruni. Treba da imaju dobro očuvane pupoljke po čitavoj dužini i dobro sraslo spojno mesto, da budu što pravije, bez mehaničkih oštećenja od oruđa, glodara i grada i sa dobro razvijenim korenovim sistemom.

Birati prvu klasu (foto: Depositphotos/valery161-135.yandex.ru)

Osim dobro razvijenog i neoštećenog korena, sadnice treba da budu najmanjeg prečnika 10 mm, mereno 10 cm iznad kalemljenog mesta ili korenovog vrata. Živić jagode mora imati najmanji prečnik korenovog vrata pet milimetra i dobro razvijen koren.

Nadzemni deo voćaka, iznad korenovog vrata, treba biti najmanje visine za jabuke, kruške, dunje, šljive, trešnje, nektarine, višnje, kajsije, badem, kaki (japanska jabuka) 120 cm, masline i breskve 100 cm, orah 180 cm, citruse 80 cm, kivi 50 cm i sve ostale vrste 60 cm.

Voćne sadnice (osim jagode) u "posudi" treba da budu posađene u najmanje tri litra supstrata, a jagode u najmanje 0,2 litra supstrata.

Visoko ili nisko kalemljenje

Proizvodnja sadnog materijala za visokointezivne zasade jabuka, podrazumeva visoko kalemljenje (15 - 20 cm) i sadnice koje su dobro obrasle umereno bujnim letorastima ili prevremenim grančicama. Ovako posađene posle sadnje ostavljaju se da spojno mesto bude 10 - 20 cm iznad zemlje. Ukoliko se koriste ovakve, može se u drugoj godini računati sa 10 i više tona plodova po hektaru. Voćke su za 30 odsto slabije bujnosti ako se kaleme i sade na ovakav način. Nisko kalemljenje ima često za posledicu da spojno mesto bude zatrpano sa zemljom ili u neposrednom kontaktu sa zemljom, što kasnije može uticati na pojačanu bujnost (Dr Zoran Keserović, 1999).

Knip sadnice se dobijaju sobnim kalamljenjem engleskim spajanjem, negom u i vegetaciji, skraćivanjem u proleće na 70 cm i ostavljanjem vršnog pupoljka, iz koga dobijamo one sa prevremenim grančicama visine oko jednog metra.

KNIP 5+ sadnice sa prevremenim grančicama su najbolje za uzgoj jabuke, jer u drugoj godini možemo očekivati prinos plodova 26.000 kg/ha, a treće 42.000 kg/ha.

Kada je u pitanju piramidalni oblik krune ili poboljšana piramida, oblici krune koji se koriste najviše kod koštičavih voćnih vrsta, mogu se koristiti i sadnice sa prevremenim grančicama (Dr Zoran Keserović, 1999).

Zdravstveno stanje 

Sadnice moraju da budu potpuno zdrave i bez prouzrokovača karantinskih i drugih biljnih bolesti i štetočina, kao i bez mehaničkih oštećenja.

Naročitu pažnju kod zdravstvenog stanja treba obratiti da ne bude prisutan rak ili tumor korena (Erwinia tumefaciens).

Deset stvari na koje morate paziti prilikom sadnje voćaka

U novije vreme se sve češće za podizanje zasada koriste sadnice koje su nezaražene (ili oslobođene) svim poznatim virusima, mikroplazmama i rikecijama (Virus free) ili one kod kojih su odsutni takozvani opasni virusi i izvestan broj latentnih, što je dokazano sprovedenim testovima (Virus tested). To ima izuzetno veliki pozitivan uticaj na prijem, rastenje, razvoj, vitalnost, rodnost i dugovečnost voćaka u zasadu, kao i kvalitet plodova, a time i na celokupan uspeh proizvodnje.

Identitet (čistota) sorata i podloga

Mora da bude obezbeđen potpun identitet sorti i podloga voćki. U slučaju mešavine sorti i podloga javljaju se u zasadu ozbiljni problemi, jer su one višegodišnje biljke. Greške se teško otklanjaju ili ublažuju, a još teže se zasad dovodi u željeno stanje.

Nabavku sadnica mora da prati odgovarajuća dokumentacija (deklaracija o istinitosti sorte i podloge, uverenje o zdravstvenom stanju). Svaki snop mora da bude obeležen etiketom sa čitko ispisanim nazivom organizacije u kojoj je sadni materijal proizveden, zatim naziv vrste, sorte i podloge voćke, kao i godina proizvodnje, starosti i broj sadnica u snopu.

Proizvođač voćnog sadnog materijala mora u potpunosti da garantuje sortu, podlogu, zdravstveno stanje i godinu starosti sadnica. Iz tog razloga, kupovati samo u renomiranim rasadnicima i instituta, a ne na zelenim pijacama i takozvanim "buvljacima", gde naši poljoprivredni proizvođači najviše greše.

Starost sadnica voćaka

Za podizanje savremenih zasada koriste se okulanti, jednogodišnje i dvogodišnje sadnice.

Kod breskve se za sadnju koriste najčešće jednogodišnje, a ponekad okulanti sa jednim ili dva pupoljka (okca).

Kod drugih voćnih vrsta mogu se koristiti okulanti (retko), zatim jednogodišnje i dvogodišnje. Za špalirski način gajenja jabuke i kruške na vegetativnim podlogama se koriste jednogodišnje i dvogodišnje sadnice sa prevremenim i bočnim granama.

Špalir jabuke (foto: J. Kuzmić)

"Knip" sadnica je ona dvogodišnja s krunom starom jednu godinu. Spajanje podloge i plemke prilikom proizvodnje ovog tipa sadnice obavlja se početkom godine sobnim kalemljenjem iz ruke (engleskim spajanjem). Moguće je obaviti i kalemljenje očenjem u jesen, ali je tada proizvodni proces duži. Tokom prve godine neguje se jednogodišnji porast - obavlja se zaštita od važnijih prouzrokovača bolesti i štetočina, učvršćuje se mladar i tako dalje.

U proseku se do kraja prve godine postigne porast 120 - 150 cm, u zavisnosti od sorte i uslova gajenja. U drugoj godini, pre kretanja vegetacije, sadnice se skraćuju na visini 70 - 75 cm. Neophodno je da njihov prečnik na visini gde se prekraćuje bude najmanje 10 mm. Tokom druge vegetacije ostavlja se samo vršni mladar, a svi ostali ispod se izbacuju. Kada mladar dostigne dužinu 25 cm, obavlja se zakidanje vršnih listova i tretiranje benziladeninom dva puta u razmaku od 24 dana.

Smanjenjem sinteze auksina dolazi do kretanja bočnih pupoljaka i do razvoja prevremenih grančica. Pored primene fitohormona, u drugoj godini je izuzetno značajna nega sadnica (zaštita od najznačajnijih bolesti i štetočina, ishrana...) da bi se dobio dovoljan broj dobro razvijenih prevremenih grana. Na kraju druge godine, vade se i klasiraju.

Kako obaviti đubrenje u rupe pri sadnji voćaka?

Za ostale jabučaste i koštičave voćne vrste danas se koriste i jednogodišnje sadnice sa prevremenim grančicama.

Ako se za sađenje koriste dvogodišnje, njihova kruna treba da ima najmanje pet pravilno raspoređenih grančica, zatim pravo i glatko deblo visine od 60 - 120 cm u zavisnosti od vrste, sorte, podloge i načina gajenja. Kod dvogodišnjih težiti da ugao grana bude što veći u odnosu na deblo, da dve ili više grana ne polaze iz jednog mesta i da sadnica ima vođicu ili vodilicu. U poslednje vreme počinju sve više da se koriste dvogodišnje sadnice jabuke na vegetativnim podlogama za podizanje gustih zasada, jer na taj način voćke u zasadu brže prorode.


Tagovi

Izbor sadnica voćaka Kvalitet sadnica voćaka Knip sadnice Zdravstveno stanje sadnica Nabavka sadnica voćaka Čista sorta Podloga voćki Dokumentacija Rasadnici


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste zagovornik alternativne medicine, prirodne kozmetike i prirodnih preparata?