Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 13.11.2022. 12:00

Kako izmeriti površinu za sadnju maline?

Pravilno razmeravanje parcele mora da prethodi obeležavanju mesta za sadnju. Ovaj posao može da se obavi na više načina.

Foto: Depositphotos/york010
  • 367
  • 42
  • 0

Određivanje redova i razmaka između sadnica i razmeravanje površina i markiranje mesta za sadnju malina su izuzetno važni. Malina se sadi zrelim izdancima u toku zimskog mirovanja, u našim krajevima to se radi u novembru, a popuna zasada može da se obavi zelenim izdancima u drugoj polovini maja, navodi viši stručni saradnik za ruralni razvoj Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Bejatović.

"Čim sa sadnica maline otpadne lišće u jesen može da se obavi sadnja", ističe ovaj savetodavac, dodavši da jesenja daje najbolje rezultate, jer posađene sadnice obično ne oskudevaju u vlazi, a koren se razvija u toku toplih zimskih dana. Kasna prolećna sadnja maline je najlošija, pošto se sadnice dugim stajanjem u trapu delimično isuše, a krupni pupoljci na korenovima lako lome, pa iz njih ne mogu da se obrazuju mladi izdanci.

Jesenja i zimska sadnja

Sadnja maline u toku jeseni i zime je po pravilu uspešnija od sadnje u proleće. Dobri zreli izdanci maline za sadnju moraju da pripadaju odabranoj sorti, da budu sigurno zdravi i da su normalno razvijeni:

  • dugi oko 50 centimetara, s više očuvanih pupoljaka;
  • umerene bujnosti (sedam do devet milimetara) s najmanje pet do šest jačih žila dugih 12 do 15 centimetara koje su obrasle sa dosta sitnih žila.
Obeležavanje mesta za sadnju vrši se malim kočićima, trakom ili žicom (Foto: Depositphotos/modfos)

Malinu treba saditi na gredicama, dimenzija približno 25 centimetara visine i 60 centimetara širine. Udaljenost između redova trebalo bi iznositi 2,2-2,5 metara za malinu, dok je razmak između sadnica od 30 do 50 centimetara. Ovakav razmak će obezbediti minimalan prostor potreban za obavljanje neophodnih agrotehničkih radnji (fertilizacija, prskanje, branje), a istovremeno će maksimizirati produkciju.

Samo pravilno razmeravanje parcele mora da prethodi obeležavanju mesta za sadnju njenih sadnica. Ovaj posao može da se obavi na više načina.

Sadnja maline u proleće nije poželjna

"Na većim površinama, radi sigurnosti, taj posao trebalo bi poveriti geometru da pomoću specijalnih instrumenata, ili pomoću prizme razmeri ciljani prostor, uradi parcelaciju terena i  utvrdi adekvatna mesta za prvi red voćaka prema planu sadnje, odnosno obeleži prostor za putnu mrežu kao i mesta za sadnice na celoj površini", ističe Bejatović.

Sadnja na manjim površinama

Ako se sadnja vrši na manjim površinama, razmeravanje se može obaviti na više načina: pomoću krsta za viziranje, pantljikom ili kanapom s obeleženim mestima. Vizir motke koristi se pomoću okvira koji se za tu svrhu posebno napravi od letvi sličnog oblika, u zavisnosti kakav će biti raspored sadnica - kvadrat, trougao ili pravougaonik.

"Na uglovima preseka dve strane ostavljaju se desetak centimetara duže letve. Pri razmeravanju dva ili više radnika rukuju okvirom i na uglovima zabadaju kočiće zbog obeležavanja mesta za sadnju", pojašnjava savetodavac, napomenuvši kako mora da se pazi da buduće sadnice ne dođu uz samu ogradu. Ovo odstojanje preporučuje se da bude tri metra od ograde do prvog reda voćaka, a ne bi trebalo da bude manje od polovine međurednog rastojanja. To rastojanje može se i povećati, skladno potrebama gabarita mašina za prolaz i radne zahvate.

Sadnja maline u toku jeseni i zime je po pravilu uspešnija od prolećne (Foto: Naila Čaušević)

Razmeravanje parcele vrši se posle utvrđivanja pravca redova i postavljene osnove za razmeravanje, koju čine dva pravca:

  • prvi je pravac redova (koji bi po mogućstvu trebalo da je sever-jug),
  • drugi je normalno postavljen na prvi pravac koji određujemo busolom, posle obeležavanja kočićima.

Drugi pravac određuje se tako što zaklapa ugao od 90 stepeni u odnosu na prvi. Markiranje, odnosno obeležavanje mesta za sadnju sadnica na većim površinama vrši se malim kočićima, trakom ili žicom s obeleženim mestima masnom bojom, letvicama ili sličnim materijalom koji traje samo do kraja sadnje zasada. Ne mora se obezbeđivati materijal za obeležavanje na celoj površini, već može da se koristi isti više puta, zavisno od toga kako je organizovana sama sadnja.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Sadnja maline Jesenja sadnja Zimska sadnja Poljoprivreda Dragan Bejatović


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.