Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba maline
  • 21.03.2020. 10:00

Kako obaviti rezidbu maline u zavisnosti od faze uzgoja?

Rezidba maline u godini sadnje obavlja se kada iz posađenog izdanka izraste nova, mlada biljka i dostigne porast od 15-20 cm, pa je sve stare izdanke potrebno makazama odseći do nivoa zemlje, naglašava Tanja Živković, stručnjak za voćarstvo PSSS Niš.

Foto: WikimediaCommons/Own work
  • 497
  • 52
  • 0

Rezidba malinjaka je agrotehnička mera koja se sprovodi da bi se zasad podmladio, odnosno da bi se odstranili bolesni i izumrli izdanci, te da bi se rodnim ostavilo dovoljno prostora i hraniva da ostvare očekivan prinos.

Rezidbom malinjaka do boljeg i kvalitetnijeg roda

Rezidba maline u godini sadnje obavlja se kada iz posađenog izdanka izraste nova, mlada biljka i dostigne porast od 15-20 cm, pa je sve stare izdanke potrebno makazama odseći do nivoa zemlje. Na ovaj način se sprečava cvetanje i rađanje stare biljke, a ujedno stimuliše rast novih, mladih izdanaka, naglašava Tanja Živković, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Niš.

Rezidba maline u rodu

Od druge godine malina se reže na rod. Rezidba se vrši tako što se u proleće, neposredno pre kretanja vegetacije, po dužnom metru špalira ostavi pet ili šest srednje razvijenih izdanaka. Ostavljeni izdanci treba da imaju dobro razvijene pupoljke čitavom dužinom, da se ne granaju i da su bez vidljivih oštećenja.

Kroz obuku o rezidbi voća ispravljaju naučeno od predaka

Ostavljene izdanke vezati za dva reda žica pa izvršiti prekraćivanje na dva, tri pupoljka iznad gornje žice. Ostale izdanke ukloniti do zemlje.

Rezidba maline u vegetaciji

Rezidba u vegetaciji se obavlja na način što se svi mladi izdanci koji izbiju iz zemlje do kraja (sredine) maja uklanjaju iz osnove. Ovu meru je potrebno izvoditi u nekoliko navrata kada izdanci imaju porast 10-15 cm, jer su zeljasti i lako ih je ukloniti, za razliku od starijih koji počinju da zdrvenjavaju, pa se moraju uklanjati oštrim makazama, naglašava Živkovićeva. 

Rezidba maline nakon berbe

 Svi izdanci koji su doneli rod uklanjaju do zemlje. Pored izrođenih uklanjaju se i polomljeni, oboleli, suviše bujni mladi izdanci i izdanci koji su počeli da se granaju.

Pravilnom rezidbom kupine do visokog prinosa i kvalitetnog roda

Radi prevencije i sprečavanja pojave bolesti i štetočina u malinjaku, sav orezani materijal je potrebno izneti i spaliti. Ovakav način rezidbe se sprovodi za čitavo vreme eksploatacije zasada.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rezidba maline Rezidba maline u godini sadnja Rezidba maline u rodu Rezidba maline u vegetaciji Rezidba maline nakon berbe


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao