Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnik
  • 31.01.2021. 10:00

Kako obezbediti prostoriju za čuvanje lešnika?

Skladište za lešnik mora biti osvetljeno i potpuno suvo, mora imati i mogućnost za povremeno provetravanje.

Foto: Julijana El Omari
  • 242
  • 17
  • 0

Čuvanje lešnika u toku zime predstavlja lak posao, prostorije nije potrebno rashlađivati, jer temperature u zimskim mesecima su optimalne i prihvatljive za čuvanje, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Pirot Mimica Kostić Đorđević.

Početkom proleća sa povećanjem temperatura potrebno je rashlađivanje skladišta. Skladište za lešnik mora biti osvetljeno i potpuno suvo, mora imati i mogućnost za povremeno provetravanje.

Ako lešnik čuvamo u skladištu sa vlagom vrlo brzo će doći do buđanja plodova i njegovog propadanja. Plodovi će gubiti na težini i kvalitetu. Vlažnost se u prostoriji može smanjiti ako u njoj čuva negašeni kreč koji će apsorbovati vlagu. Preprouka je da se u takvim skladištima povremeno pali sumpor koji uništava gljivice, koje mogu biti prouzrokovači raznih bolesti lešnika u skladištu, savetuje pirotski stručnjak.

Najbolje čuvanje u rashladnim komorama

Jako je bitno da pod skladišta bude od betona ali da mora biti izlovan od vlage, tako da je preporuka da se preko njega postave suve daske na kojima će se prostrti lešnik.

Kako pravilno osušiti i čuvati plodove lešnika?

Kako smo ranije pisali, izbetoniran pod magacinskog prostora treba da bude i prethodno izolovan od vlage. Preko betona treba postaviti suve daske. Zidovi treba da budu izmalterisani i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. Prostorija treba da ima električni ventilator, koji će odstaranjivati višak vlage.

Najbolja su skladišta u kojima postoji mogućnost podešavanja vlage i temperature. Treba voditi računa da lešnik bude zaštićen i od insekata i ptica, kao i glodara i miševa. Lešnik se najuspešnije čuva u rashladnim komorama, na temperaturi od 0°C i pri relativnoj vlažnosti od 65 do 75 odsto, ističe Kostić Đorđević.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lešnik Sušenje lešnika Prostorija za čuvanje Čuvanje lešnika Mimica Kostić Đorđević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...