Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećni radovi
  • 22.02.2023. 07:30

Kako pripremiti baštu, voćnjak i dvorište za novu sezonu?

Proleće je pred nama. Krajnje je vreme da obavite čišćenje na svom imanju. Šta je nužno uraditi u narednim danima?

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 522
  • 87
  • 0

Vreme postaje sve toplije, zagreva se zemlja, aktiviraju se procesi u biljkama, pa je vreme da započnete s pripremama za novu sezonu. Čišćenja, rezidba, uklanjanje korova su osnovne aktivnosti koje treba da sprovedemo.

Pre svih radova u bašti, voćnjaku i dvorištu sve dobro pregledajte. Ako jesenas niste obavili čišćenje sada je poslednji termin. Uklanjanje biljnih ostataka je prvi prolećni posao. Pa krenite redom: 

1. Uklonite korov. Tokom zimskog perioda korovske biljke su neometano rasle. Sada je njihov korenov sistem snažan i dobro razvijen. Spreman je da brzo reaguje na zagrevanje zemljišta i usvoji hraniva. To je razlog da korov uklanjate s korenom, posebno kada se nalazi na baštenskim gredicama.

2. U voćnjaku i dvorištu pristupite rezidbi stabala i žbunova. Sve dok biljke miruju možete odraditi zimsku rezidbu. Najbolje je da je temperatura vazduha iznad 10 stepeni Celzijusa, jer tada ne dolazi do oštećenja reznih rana zbog izmrzavanja. Vreme je da orežete višegodišnje cvetne biljke, poput forzicije, zimskog jasmina.

3. Očistite površinu travnjaka. Pograbljajte opalo lišće, izumrle delove trave. Ako je potrebno prozračite površinski sloj zemljišta i uklonite mahovinu.

4. Sav biljni materijal koji sakupite možete da iskoristite za pripremu komposta. Mešanjem zelenih i smeđih delova možete dobiti izvanredno đubrivo i poboljšivač zemljišta.

5. U ovo vreme se obavlja setva biljaka za sideraciju, odnosno zelenišno đubrenje. Ako na gredicama imate malč, uklonite ga kako bi se površinski sloj što pre zagrejao.

6. U narednom periodu napravite plan setve i sadnje u ovoj godini. Kupite potrebna semena i sadni materijal.

7. Proverite kosilice i trimere. Kada nastupe topliji dani čeka vas košenje trave i korova.

8. Počinje setva u toplim lejama i plastenicima.

9. Obavite pregled biljaka. Počinju da se pojavljuju štetočine. Toplije vreme će izmamiti puževe i lisne vaši. Glodari će biti sve aktivniji. Uklanjajte krtičnjake.

10. Orežite ukrasne žbunove, posebno ruže i hortenzije. Najbolje da to uradite što pre.


Tagovi

Prolećni radovi Radovi u bašti Radovi u voćnjaku


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]