Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasad oraha
  • 26.10.2019. 08:00

Kako pripremiti zemljište za podizanje zasada oraha?

Orah se može uzgajati na raznim nadmorskim visinama, do oko 1.000 metara nadmorske visine. Iznad 800 metara, prinosi oraha su neredovni, plodovi su sitniji, a često i nema nikakvog roda. Stabla rastu, ali ne rađaju.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 1.540
  • 193
  • 0

Orah se može uzgajati na raznim nadmorskim visinama, do oko 1.000 metara nadmorske visine. Iznad 800 metara, prinosi oraha su neredovni, plodovi su sitniji, a često i nema nikakvog roda. Stabla rastu, ali ne rađaju.

Kada je reč o nagibu terena, on nije ograničavajući faktor u organizovanju proizvodnje oraha. Koriste se i tereni sa vrlo oštrom ekspozicijom reljefa, ali tek nakon što se na njima izgrade terase. Blizina mora, jezera ili velikih reka utiče na smanjenje temperaturnih razlika, na povećanje relativne vlažnosti vazduha, na početak vegetacije jer ona počinje kasnije kod ove voćne vrste pa i na fazu cvetanja i završetak vegetacije.

Priprema zemljišta

Da bi se orah pravilno razvijao, redovno rađao i duže živeo, treba pažljivo pripremiti tlo. Priprema zemljišta uglavnom se sastoji u čišćenju terena, ravnanju, melioraciji i rigolovanju. Agromelioracijskim đubrenjem treba u sloju zemljišta od 45 do 50 centimetara osigurati optimalne količine hranljivih elemenata, neophodnih za redovnu i obilnu rodnost oraha, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Milan Tošković, iz PSSS Prokuplje.

Kako odabrati i pripremiti zemljište za sadnju oraha?

Osnovno đubrenje zemljišta ili fertilizacija, potrebno je izdvojiti tako da se polovina planiranih količina đubriva pre rigolovanja, zaore na 20 cm, a druga polovina razbaca u trenutku rigolovanja.

Agromelioracijskim đubrenjem treba poboljšati plodnost zemljišta, tako da ono u sloju od 45 do 50 cm sadrži oko 2,5 - 3% humusa, 1,5 - 3% kalijuma, 0,12 - 0,13% fosfora i 1,1 - 1,25% magnezijuma i potrebne količine mikroelemenata. Neposredno nakon unošenja organskih i mineralnih đubriva, zemljište treba poorati.

Rigolovanje pre podizanja intenzivnih zasada jedna je od neophodnih mera. Posle rigolovanja, zemljište postaje porozno i sa povoljnim vodno - vazdušnim i temperaturnim režimom, što je uslov dobrog razvoja korenovog sistema mladih sadnica, a kasnije i odraslih voćaka.

Ekološki uzgoj višegodišnjeg zasada oraha

Podizanje zasada

Kada se plantažni zasad podiže na većoj površini, vrlo je važno da se ta površina podeli na parcele. Kroz sredinu zasada, u najvažnijem pravcu treba izgraditi glavni put. Međutim, ako se orah uzgaja kao čist usev, parcelizacija nije neophodna jer se međuredni prostori mogu koristiti za puteve. Pravilan raspored sadnica, pre svega osigurava dovoljno životnog prostora biljci, u smislu hrane, svetlosti i vode, sigurno oprašivanje, odnosno oplodnju i primenu mehanizacije. U savremenoj proizvodnji oraha sa primenom mehanizovanih procesa, odstupa se od tradicionalnog shvatanja, da je orah voćka koja zahteva znatno veći prostor nego druge vrste voća.

Orasi deficitarni na evropskom tržištu

Zbog toga se pri određivanju razmaka oraha, odnosno broja stabla po jedinici površine, treba voditi računa o odgovarajućem stepenu intenzivnosti u uzgoju i o nameni proizvodnje. Naročito je potrebno voditi računa o činiocima koji utiču na razmak, kao što su podloge, osobine zemljišta, oblik krune, genetsko - biološke osobine sorte i odlika područja u kom se zasad podiže.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj oraha Agromelioracijsko đubrenje Milan Tošković Proizvodnja oraha

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer