Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 23.12.2022. 16:30

Kako pripremiti zemljište za podizanje zasada oraha?

Osnovno đubrenje zemljišta treba izvoditi na taj način što se polovina planirane količine đubriva pre rigolovanja zaore na 20 cm, a druga polovina rasturi u momentu rigolovanja.

Foto: Jelena Lukić
  • 130
  • 27
  • 0

Kod nas su uslovi za proizvodnju oraha odlični, međutim proizvođače odbija dug period čekanja isplativosti, i kako ljudi kod nas kažu, orah sadi deda za unuka. Podsetimo, glavni razlozi zašto kod nas nema većeg broja proizvođača, osim dugog perioda čekanja je i ulaganje i angažovanje. Kod proizvodnje oraha neophodno je redovno obillaženje zasada, skladištenje , organizovana prodaja, kao i menjanje stabala koja se osuše. Zato se u Srbiji sve više gaji crni orah, koji stupa u rod pre desete godine.

Kakvo je zemljište potrebno?

Kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Negotin Teodor Prvulović, za normalan rast i razvoj oraha, zemljište treba da sadrži u 100 g vazdušno suve zemlje 2,5 do tri odsto humusa, 25-30 mg lako usvojivog kalijuma, osam do 10 mg lako usvojivog fosfora, do pet odsto kalcijum-karbonata (CaCO3), šest do osam miligrama lako usvojivog gvožđa, osam do 12 miligrama lako usvojivog magnezijuma. Orah može da uspeva na zemljištima različite pH vrednosti (4,9-9,0), ali mu najviše odgovaraju neutralna zemljišta čija pH vrednost iznosi 6,5-7,5.

"Za popravljanje kiselosti jednog stepena pH vrednosti zemljišta, potrebno je razbacati oko jedne tone po hektaru kalcijum karbonata (CaCO3), krečnjaka, ili oko dve tone po hektaru kalcijum oksida (CaO), odnosno živog ili pečenog kreča", kaže Prvulović.

Kako povećati sadržaj fosfora i kalijuma?

Da bi se nivo lakopristupačnog fosfora (P2O5) povećao za jedan miligram na 100 grama vazdušno suve zemlje, stručnjak za voćarstvo kaže da je na dubini od nula do 40 cm zemljišta, potrebno 60 kg/ha P205. To odgovara količini od 350 kg/ha tomasovog brašna ili superfosfata. Smatra se da u toku jedne godine može da se unese odgovarajuća količina fosfornog meliorativnog đubriva da bi se količina P205 u zemljištu povećala za dva do četiri miligrama na 100 grama vazdušno suve zemlje.

"Sadržaja fosfora i kalijuma u zemljištu može da se poveća unošenjem lako topivih fosfornih i kalijumovih đubriva, kao što su superfosfat, tomas fosfat, MAP, kalijumova so, kalijum hlorid i slično. Nivo lako pristupačnog fosfora i kalijuma povećava se za jedan miligram na 100 grama vazdušno suve zemlje zaoravanjem 60 do 70 kg/ha aktivne materije čistog fosfora i kalijuma, na dubinu od 40-50 centimetara", kaže savetodavac i dodaje da se potrebne količine kalijuma i fosfora mogu uneti i preko kompleksnih mineralnih đubriva kao što je NPK 0:15:30, a u količinama na osnovu rezultata hemijske analize zemljišta.

Na slabo obezbeđenim zemljištima unosi se od 600 do 700 kg/ha, a na srednje obezbeđenim zemljištima od 300 do 400 kg/ha ovog ili đubriva slične formulacije. Uspešno mogu da se koriste i jedinačna kalijumova (kalijum-sulfat, kalijum-karbonat, kalijum-hlorid, patent-kali) i fosforna (superfosfat, tomasovo brašno, trostruki superfosfat, a u zadnje vreme i MAP - mono amonijum fosfat (NP 12:52).

Kako izvesti osnovno đubrenje?

Osnovno đubrenje zemljišta (fertilizaciju), kako ovaj stručnjak kaže, treba izvoditi na taj način što se polovina planirane količine đubriva pre rigolovanja zaore na 20 cm, a druga polovina rasturi u momentu rigolovanja.

"Agromeliorativnim đubrenjem treba poboljšati plodnost zemljišta, tako da ono u sloju od 45 do 50 centimetara sadrži oko 2,5 do tri odsto humusa; 1,5 do tri odsto kalijuma (K2O); 0,12-0,13 odsto fosfora (P2O5); 1,1-1,25 odsto magnezijuma (MgO) i potrebne količine mikro elemenata", kaže Prvulović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnja oraha Teodor Prvulović PH zemljišta Fosfor Kalijum Mineralna đubriva Đubrenje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva