Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak
  • 14.04.2016. 18:00

Kako se u voćarstvu našao jedan ratar?

Kako se jedan ratar sasvim slučajno našao u voćarskoj proizvodnji?

  • 300
  • 13
  • 0

Iako mali poljoprivrednik koji se bavi ratarstvom na oko 9 hektara zemlje, odjednom se našao u voćarskoj proizvodnji.

Nije planirao da se bavi voćarstvom kako to uobičajeno ide, već je voćnjak takoreći nasledio i u voćarskoj se priči našao iznenada. Naime, komšija i prijatelj, koji zbog bolesti više nije mogao da se brine o svom voćnjaku, nije želeo nikome da ga proda osim Dragoljubu Krtiniću koji nam je ispričao svoju priču.

U mestu Bačko Dobro Polje, ratarstvo je, tačnije svinjarstvo, najčešća grana poljoprivrede, a voćnjaci su tek retka pojava. U to vreme kada je voćnjak trebalo da preuzme, Dragoljub nije imao novca već je dogovorio plaćanje na rate, kada i koliko plati. Pomalo zapušteni voćnjak od 650 stabala viljamovke te 160 stabala kajsije kasne sorte krenuo je da obnavlja uz pomoć stručnjaka agronoma i savetnika. Kaže, to je i ključ uspešne proizvodnje i ističe: "Ako nešto ne znaš, moraš da pitaš i slušaš one koji znaju."

Kako je Dragoljub zadovoljan rodom i cenom, šta zamera otkupljivačima i kako se snalazi za radnike, ali i zašto planira da polako pređe potpuno na voćarsku proizvodnju, pogledajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Voćar Ratar Voćnjak Dragoljub Krtinić Bačko Dobro Polje Kajsija Kruška viljamovka Otkupljivači


Partner