Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje jagode
  • 16.12.2021. 07:30

Kako sprečiti izmrzavanje jagode?

Izmrzavanju su posebno podložni mladi, ali i stari zasadi kao i stalnorađajuće sorte. Kako prevenirati ovu pojavu, ali i oporaviti bokore ako dođe do ove pojave?

Foto: Depositphotos/Lfrancuzova.yandex.ru
  • 339
  • 15
  • 0

U zimskom periodu može doći do izmrzavanja bokora jagode koje su na otvorenom, pa čak i onih u zatvorenom prostoru ukoliko se radi o sortama osetljivim na niske temperature.

Osim sorte i vremenskih prilika, na ovu će pojavu delovati brojni drugi faktori.

Šta dovodi do izmrzavanja?

Veoma bitan razlog je starost bokora. Biljka raste izduživanjem tačke rasta. Istovremeno dolazi do odumiranja donjih delova. Ukoliko ostavimo bokor prirodnim procesima, njegova tačka rasta će biti podignuta od površine zemlje i veoma lako izmrznuti. Zbog toga se zasad treba redovno obnavljati iz novih sadnica.

Kvalitet zemljišta je značajan kada je u pitanju otpornost na niske temperature, a jagoda ne podnosi kiselo zemljište. Kada je posadimo na ovakvo zemljište, ona ima lošiji imunitet, podložnija je napadu insekata i pojavi oboljenja, a sve to dovodi do ove pojave.

Prisustvo štetočina i oboljenja na biljci smanjuje njenu otpornost i može dovesti do bržeg propadanja tokom zime.

Ovoj će pojavi doprineti i golomrazice tokom zime uz jake, hladne vetrove, ali i promenjivi vremenski uslovi. Ona ne podnosi kratkotrajno zagrevanje koje se smenjuje sa naglim zahlađenjem.

Stalnorađajuće sorte su sklonije izmrzavanju, jer se biljka tokom vegetacije više iscrpljuje stavarajući nove plodove. 

Koje su preventivne mere? 

Kako bi jagoda uspešno prezimila, moramo je pripremiti. Rezidbu bokora trebalo je obaviti najkasnije do kraja avgusta. Na ovaj način se uklanjaju osušeni i zaraženi delovi, a biljka dobija vremena da izgradi jaku lisnu masu. Ne orezujte mlade sadnice koje ste posadili u toku godine, ali im uklonite novoformirane vreže.

Za formiranje nove lisne mase će joj trebati mnogo hraniva i nakon rezidbe potrebno je obaviti prihranu. U slučaju da je jesen sušna, obavite i zalivanje.

Ona će odlično reagovati na malčiranje. Sloj malča štiti tačku rasta. U godinama kada ima snežnih padavina, on će osigurati zaštitu bokora. Malčiranje se obavlja posle prvog, blažeg mraza. Na taj način će biljke očvrsnuti, jer su bile izložene hladnoći. Mlade biljke i stalnorađajuće sorte mogu se prekriti slojem agroplatna da ih štiti od mraza i niske temperature. Pokrivač ne sme da dodiruje biljke pa ga postavite na male lukove iznad redova jagode.

Kako oporaviti bokore?

Bokori koji nisu u potpunosti izmrzli mogu da se oporave. Kada pregledom utvrdimo da tačka rasta nije oštećena i da je on još uvek živ, potrebno je obaviti prihranu đubrivom bogatim azotom. Posle 15 dana ponovite prihranjivanje.

Umesto mineralnih đubriva možete koristiti rastvore stajnjaka ili fermentisana biljna ili pak folijarna đubriva, ali i stimulatore rasta. Pomoći će prekrivanje kompostom koji će ujedno biti malč i organsko đubrivo.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Jagoda Uzgaj jagode Izmrzavanje Bokor Malčiranje Prihrana jagode Tačka rasta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]