• Zaštita voća
  • 22.07.2018. 11:00

Kako uspešno suzbijati crvene voćne grinje?

Veoma opasna štetočna crvena voćnja grinja uglavnom napada zasade jabuke, breskve i nektarine. Brzo se razmnožava i ukoliko se ne prska može načiniti veliku štetu. Evo saveta kako se boriti protiv nje.

Foto: PIS Vojvodina
  • 450
  • 22
  • 0

Crvena voćna grinja (Panonychus ulmi) je jedna od najopasnijih štetočina u zasadima jabuke, breskve i nektarine. Ona, takođe, napada i druge voćne vrste. Prema rečima diplomiranog inženjera poljoprivrede Bojana Mijatovića, ta štetočina se ove sezone več pojavila u velikom broju, a razlog su pre svega veoma povoljni vremenski uslovi za njen razvoj. S obzirom na to da razvoj jedne generacije grinja traje samo 7-10 dana, vrlo je važno da se tretiranjem suzbiju svi razvojni stadijumi da ne bi došlo do njihovog ponovnog javljanja u još većem broju tokom vegetacije. 

Koristiti preparate na bazi atoksazola i abamektina

Mijatović savetuje upotrebu kombinacije specifičnih insekto-akaricida za suzbijanje crvene voćne grinje, a to se može činiti preparatima na bazi aktivne materije etoksazol (Borneto, Uranus) u koncentraciji od 0,05% koja deluje na sve nezrele stadijume razvoja grinja (jaja, larve i nimfe) i a.m. abamektin (Abastate, Kraft), u koncentraciji od 0,1% koji suzbija imaga ove štetne vrste. Tretmane treba  obavljati na osnovu pregleda voćnjaka i dostizanja praga štetnosti, koji iznosi 2-5 imaga po listu. 

Voćke prskati predveće ili noću

Pri suzbijanju grinja treba koristiti povećane količine vode, 1200-1500 l/ha (treba dobro okupati biljke) i obavezno dodati okvašivač NU Film 17 u koncentraciji 0,1% ili mineralno ulje Galmin u koncentraciji 0,3-0,5% zbog bolje pokrovnosti lista i perzistentnosti primenjenih pesticida. Za efikasnost tretmana je izuzetno bitno da se on izvede predveče ili noću.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Voćartvo Voće Grinje Štetočine Zaštita bilja Bojan Mijatović


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slatki mali bodljikavi :D