Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kumkvat
  • 14.08.2022. 07:30

Kako uzgajati kumkvat - moguće je i u stanu ili kući?

Kumkvat se može uzgajati u zatvorenom prostoru, a njegove sadnice dobijamo na tri načina.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 1.449
  • 71
  • 0

Kad govorimo o uzgajanju voća, mnogi u mislima imaju sliku velikog broja stabala na otvorenom, ali kumkvat je vrsta koju zbog malih dimenzija možemo uzgajati u saksijama u svojim stanovima, kućama i poslovnim prostorima. Ipak, u zavisnosti od vrste, može da naraste i do pet metara.

Pripada porodici Fortunella, a još se naziva kineska ili patuljasta narandža. Odgovaraju mu osunčana mesta, a svake dve godine se presađuje.

Kumkvat je vrsta koju zbog malih dimenzija možemo uzgajati u svojim stanovima (Foto: JumpStory)

Razmnožava se na tri načina - generativan, setvom semena i vegetativan način, reznicama i kalemljenjem.

Setva semena

Najjednostavniji način je setva semena. Nakon što se semenke izvade iz ploda potrebno ih dobro izbrisati papirnatim ubrusom. Tako ćemo odstraniti komade pulpe koji trule, što može izazvati propadanje semena.

U saksiju prečnika 10 cm možemo posaditi tri semenke u supstrat. Ne treba ih gusto posejati, jer preguste biljke brže poležu i propadaju.

Posle setve i prekrivanja slojem supstrata potrebno je zaliti vodom i ostaviti saksiju na neko toplo i svetlo mesto. Kako bi sprečili isušivanje površinskog sloja možemo preko nje staviti tanku foliju ili kesicu za pakovanje. Prve biljčice će se pojaviti posle mesec dana, a najkasnije posle dva.

Razmnožavanje reznicama

Sa poludrvenastih grančica uzimaju se reznice dužine oko 30 cm kojima bazni deo umočimo u neko sredstvo za ožiljavanje. Reznice posadimo u posudu sa supstratom.

Potrebno je redovno održavati vlažnost supstrata. Kao i u prvom slučaju, dobro je preko reznice i posude staviti kesicu za pakovanje u slučaju da nemamo namenske posude sa poklopcima.

Saksiju sa reznicom držati u poluseni. Posle mesec dana, uz redovnu brigu i zalivanje, dobićemo sadnicu sa razvijenim korenom.

Kalemljenje

Najčešći i najpouzdaniji način razmnožavanja je kalemljenje pupoljkom na podlogu gorku narandžu Citrus x aurantium, grejp Citrus x paradisi ili sibirski limun Poncirus trifoliata.

Tropski raj porodice Aćimović širi se svake godine

Na podlozi se napravi rez u obliku slova T i lagano se odvoji kora od drveta. S grane kumkvata se uzima dobro razvijen pupoljak i to zarezivanjem dela kore i drveta ispod njega. Taj komadić mora biti dug oko tri centimetra i on se umetne u T rez na podlozi. Prilikom umetanja lagano ga pritisnemo prema dole.

Kako bi osigurali dobar kontakt i brže srastanje podloge i pupoljka sve vežemo kalemarskom gumicom ili folijom. Posle 20 do 30 dana omotač se skida.


Tagovi

Kumkvat Fortunela Kalemljenje Razmnožavanje Setva kumkvata Razmnožavanje kumkvata


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]