Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nekoliko saveta
  • 28.10.2023. 13:30

Kako zaštititi useve, voćnjake i stoku od divljači?

Sve su češće štete od divljih životinja na usevima i voćnjacima. Iako stopostotna zaštita nije moguća, kombinacija određenih rešenja mogla bi da pomogne.

Foto: Semin Hamzić
  • 1.823
  • 103
  • 0

Proteklu poljoprivrednu sezonu su obeležile česte štete koje je na usevima i voćnjacima prouzrokovala divljač. Na zasadima krompira najveću štetu su prouzrokovale divlje svinje gde su pojedina domaćinstva ostala skoro bez kompletnog roda ove godine. Ništa bolje nisu prošle ni mnogobrojne parcele zasejane kukuruzima.

Na velikom broju voćnjaka šljive i leske štetu je pravio medved, a posledice su na žalost dugotrajne te se u ovim voćnim zasadima štete mere u stotinama pa čak i hiljadama evra.

Nabavite psa

Pored toga što je uništen plod za ovu godinu, uništene su i rodne grane koje bi u narednim godinama rađale i davale plod. Neretko su uništavane i ramene grane za čiji oporavak je potrebno od dve do pet godina. Osim voćara, štetu od medveda pretrpeli su i pojedini pčelari gde su bivali uništeni kompletni pčelinjaci.

Takođe, mnogo je mladih voćnih zasada koji su delimično ili potpuno uništeni od strane zečeva i srna koji jednostavno ogule koru na mladim sadnicama koje posle toga teško mogu da se oporave.

Ulazak divljači je dosta ređi u domaćinstvima koja poseduju psa (Foto: Depositphotos/marcinm111)

Niz je preparata koji se nude na tržištu za odbijanje divljih životinja. Takođe, imamo i neke prirodne preparate kojima su naši stariji odbijali napade divljači (svinjska mast, kosa i slično), ali iskustva pokazuju da to sve zajedno ne daje posebne rezultate.

U zasadima i usevima koji se nalaze u blizini domaćinstava i kuća koje su naseljene ulazak divljači je dosta ređi, a posebno u domaćinstvima koja poseduju domaćeg psa.

Mehaničke zaštite

Ipak, u zasadima i usevima koji su udaljeni od naseljenog mesta najsigurniji je neki vid mehaničke zaštite. Naravno, najjednostavniji način je ograđivanje parcele, ali je taj postupak najskuplji i iziskuje značajna finansijska sredstva. Takođe, ni ograđivanje parcele ne garantuje stopostotnu zaštitu od divljih životinja jer se na primer zečevi i ostala sitna divljač lako provlači kroz rupe na ogradama. Srne veoma lako mogu da preskoče ogradu i da uđu na parcelu, a posebno za vreme snežnih padavina gde im visoki snežni pokrivač olakšava ulazak.

Jedna od popularnijih mera zaštite je i električna ograda (Foto: Depositphotos/alejomiranda)

Kada su u pitanju voćni zasadi najsigurniji način za mlade sadnice su zaštitne PVC mrežice koje se stavljaju oko stabla. Jedna od popularnijih mera zaštite kod poljoprivrednih proizvođača je i električna ograda (pastir, čobanica) koja se pokazala kao efikasan način odbijanja divljači od štićenog prostora.

Na kraju, treba istaći da ni jedna zaštita neće obezbediti stopostotno odbijanje divljači, ali kombinacije ograđenog prostora sa električnom ogradom i PVC mreža oko mladih voćki će sigurno da pruži dovoljnu zaštitu vašoj parceli.


Tagovi

Zaštita od divljači Zaštita voćnjaka Uništen voćnjak Električni pastir PVC mrežice Zaštita useva


Autor

Semin Hamzić

Više [+]

Dipl. ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u finansijskom sektoru, zaljubljenik u voćarstvo