Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup maline
  • 28.06.2016. 14:01

Kampanja otkupa maline - pojačana kontrola

Poljoprivredna inspekcija sprovodi pojačane kontrole hladnjača i otkupljivača sitnog bobičavog voća, na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga, jer je u toku kampanja otkupa maline.

Foto: cocoparisienne/Pixabay
  • 1.174
  • 58
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije saopštilo je da poljoprivredna inspekcija sprovodi pojačane kontrole hladnjača i otkupljivača sitnog bobičavog voća, na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga, jer je u toku kampanja otkupa maline.

Ekipe poljoprivrednih inspektora kontrolišu kampanju otkupa, posebno na teritoriji opština Ivanjica, Arilje i Požega. Održani su i sastanci sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje u Užicu, predstavnicima Udruženja hladnjačara i predstavnicima Udruženja proizvođača sitnog voća.

Kvalitet zadovoljavajući - prinos očekivan

Kako je navedeno u saopštenju, rezultati do sada sprovedene kontrole 201 hladnjače i otkupljivača sitnog bobičavog voća, pokazali su da njihovi vlasnici na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, u najvećem broju slučajeva ispunjavaju norme i da nisu uočene veće nepravilnosti.

"Kvalitet voća, pre svega maline, je zadovoljavajući. Prinos očekivan, osim u krajevima koji su bili pogođeni vremenskim nepogodama", piše u saopštenju.

Pravilnik dobro prihvaćen i ocenjen

Razmatran je, takođe, i predlog uputstva o postupanju po Pravilniku o posebnim uslovima higijene sitnog voća u svežem i smrznutom stanju u fazi proizvodnje i prerade i dogovoren je ujednačen pristup u njegovoj primeni u postupku inspekcijskog nadzora. Prema tvrdnjama predstavnika resornog ministarstva, na osnovu informacija sa terena, malinari su novi Pravilnik dobro ocenili i prihvatili. Ostvarena je dobra komunikacija sa drugim nadležnim službama na terenu i uspostavljen mehanizam službenog obaveštavanja drugih nadležnih službi, u vezi za postupanjem u slučajevima kada poljoprivredna inspekcija nema nadležnost u pojedinim segmentima nadzora.

Foto: cocoparisienne/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Malina Kontrola Inspekcija Otkupljivači Hladnjače Ministarstvo poljoprivrede Pravilnik Malinari