Kaolinska glina doprinosi podizanju kvaliteta voćarske proizvodnje.
U poslednjih desetak godina voćari se suočavaju sa zahtevnijim standardima kvaliteta i sve jačom konkurencijom uvoznog voća. U toj tržišnoj utakmici, neophodno je iskoristiti sve mogućnosti za smanjenje gubitaka u proizvodnji i postizanje vrhunskog kvaliteta voća. U tom smislu potrebno je posvetiti se smanjenju šteta koje nastaju zbog sunčevog zračenja i temperaturnog stresa.
Surround - kaolinska glina - vodeći je preparat koji se u svetu koristi za zaštitu voćaka. U voćarskoj proizvodnji primenjuje se duže od tri decenije. Baziran je na kaolinu - inertnom prirodnom mineralu koji se koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji paste za zube. Zbog svoje jedinstvene formulacije, taj mineral ostvaruje vrhunsku refleksiju sunčeve toplote i zračenja. Na osnovu višegodišnjeg praćenja rezultata primene, utvrđena su pozitivna dejstva kada je reč o sprečavanju šteta od sunčevih opekotina, poboljšanju kvaliteta ploda, te smanjenju napada štetočina. Ti rezultati doprinose postizanju vrhunskog kvaliteta voća i većoj profitabilnosti proizvodnje.
Ukoliko se primenjuje pre ekstremnih letnjih uslova i tokom vruće sezone, preparat pokriva površinu biljke zaštitnim slojem čestica kaolina, koje su formulisane i proizvedene posebnom tehnologijom. Te čestice odbijaju negativne ultracrvene i ultraljubičaste zrake, a takvim delovanjem zaštitni sloj može da snizi temperaturu na površini ploda za 6 do 8°C, umanjujući rizik od pojave opekotina.
Surround se pokazao vrlo zahvalnim u proizvodnji jabuka, jer uspešno deluje na smanjenje napada štetočina, pojavu mrežavosti i crvenila kod sorte Granny Smith. Rezultati primene u proizvodnji mandarina i maslina, takođe, su pozitivni, naročito kada je reč o poboljšanju kvaliteta ploda i smanjenju napada štetočina. S obzirom na to da ne spada u konvencionalna sredstva zaštite bilja, ovaj preparat može da se koristi u ekološkoj proizvodnji.
Kada temperatura vazduha dostigne 30°C ili više, velike su šanse da se pojave oštećenja u vidu opekotina. Jabuka spada u grupu osetljivih voćnih vrsta, tako da gubici zbog opekotina, kod nekih sorti, mogu da budu 20 do 30 % ukupnog uroda. Zaštitni sloj Surround S preparata, snižava temperaturu na površini ploda jabuke za 6 do 8°C, umanjujući tako rizik od pojave opekotina. Dobra pokrivenost zaštitnim slojem po celoj krošnji, smanjuje njenu temperaturu, i time umanjuje temperaturni stres voćke.
Tretman je najbolje obaviti pre pojave temperatura iznad 28°C. Zadovoljavajuća zaštita jabuka, kod voćnjaka bez mreža, postiže se ukupnom godišnjom primjenom od 80 kg/ha obično raspoređenih na 3 - 4 tretiranja, zavisno od temperaturnih kretanja. S obzirom na to da su štete od opekotina, od preko 5 %, na gornjoj trećini stabala prisutne i u voćnjacima pod mrežom, primena gline u ukupnoj godišnjoj količini od 35 - 40 kg/ha, takođe, ima ekonomsko opravdanje.
S obzirom na to da kaolinska glina pozitivno utiče na bolju fiziologiju biljke, uspešno smanjujući pojavu mrežavosti i crvenila kod sorte Granny Smith, a promenom boje i svojim mikrokristalima na površini biljke, odbija štetočine poput jabukinog smotavca, crvenog pauka i lisnih vaši, ne zagađuje okolinu i ima povoljnu cenu - kaolinsku glinu svakako treba uvesti kao redovnu meru u proizvodnji jabuka.
Tagovi