Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Valjevo
  • 24.12.2018. 08:00

Karta reonizacije - gde najbolje uspeva koje voće?

Karta plodnosti, koju od ove godine ima grad Valjevo, značajna je za poljoprivrednike koji žele da se bave pre svega voćarstvom, kako bi znali koje voćne vrste mogu da se gaje na kom području i gde će dobiti najbolje prinose.

Foto: Bigstock / pryzmat
  • 1.713
  • 52
  • 0

Karta plodnosti poljoprivrednog zemljišta valjevskog kraja sadrži preporuku struke za gajenje voćarskih i ratarskih kultura i to za svaku od 76 katastarskih opština. Karta, koja je urađena u saradnji Grada Valjeva, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i preduzeća Agrorazvoj - valjevske doline, pomaže da se na najbolji mogući način raspodeli novac namenjen za subvencije u poljoprivredi, pre svega u oblasti voćarstva.

Subvencije za voćare i 100%

Najveći broj parcela na kojima je zasađeno voće poklapa se sa onim što se nalazi u karti reonizacije

"U gotovo 80% slučajeva pokazalo se da se na postojećim parcelama već gaje voćne vrste za koje je i struka rekla da postoje najbolji uslovi. Ono što je najbitnije bilo za voćare ove godine je da su u selima, gde se uspešno mogu gajiti pojedine voćne vrste ili ratarski usevi, subvencije bile i 100%, dok su 50% bile tamo gde uslovi za gajenje nisu povoljni", kaže Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva zadužen za poloprivredu.

Malina i šljiva najbolje uspevaju, ali ima uslova i za jabuke

Malina i šljiva su najzastupljenije voćne vrste u valjevskom kraju, a poslednjih godine veliko je interesovanje za uzgojem lešnika.

"Najbitnije je da sada poljoprivrednici znaju da na pravi način sagledaju šta to treba da urade na svojim gazdinstvima, na koji način da poprave kvalitet zemljišta da bi mogli da gaje određene voćne kulture", naglašava Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo.

Među 14 odabranih voćnih vrsta, najzastupljenije su šljive, maline i kupine, ali valjevski kraj ima dobre uslove i za uzgajanje drugog, za sada, manje zastupljenog, a traženog voća. Na primer, na našem području ima takvih katastarskih opština i parcela gde može intenzivno da se gaji i jabuka, a nemamo takvih zasada u Kolubarskom okrugu.

Savet je uvek dragocen

Za razliku od ranijeg perioda, kada je sve bilo stihijski, odnosno kada bi nekoj voćnoj vrsti skočila cena, masovno bi se stvarali zasadi, a sa padom cene, voćnjaci bi bili uništavani ili ostajali zapušteni, sada se stvara jedan uređeniji sistem gde struka ima glavnu reč. Tokom ove godine, svi koji su želeli da otpočnu voćarsku proizvodnju, uglavnom su se interesovali da na osnovu karte plodnosti dobiju preporuku šta je to što će dati najbolji rod i za šta mogu dobiti podsticajna sredstva.

Karta plodnosti pre svega je pokazala da se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini u valjevskom kraju sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva. Stručnjaci napominju da niko neće zabranjivati poljoprivrednicima da gaje određenu voćnu kulturu, ali da moraju biti svesni da u tom slučaju ne mogu dobiti dobre prinose, a ni subvencije u maksimalnom iznosu.


Tagovi

Reonizacija Karta plodnosti Valjevo Nikola Radojičić Svetislav Marković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.