Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sarajevo
  • 17.09.2015. 10:00

Klas udvostručio otkup malina

Sarajevska prehrambena industrija Klas otkupila je u ovogodišnjoj sezoni 1.100 tona visokokvalitetnih malina od 800 kooperanata.

Foto: depositphotos.com
  • 193
  • 9
  • 0

Sarajevska prehrambena industrija Klas otkupila je u ovogodišnjoj sezoni 1.100 tona visokokvalitetnih malina od 800 kooperanata sa područja Kantona Sarajevo, Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Uz 1.100 tona malina sorti Vilamet, Miker i Polka, do sada je otkupljeno 10 tona plantažne kupine, 17 tona plantažne jagode, jedna tona šumske kupine, 20 tona šumske borovnice i 12 tona šumske brusnice, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Otkupljeno voće se delom prerađuje za potrebe Klasove proizvodnje, a većina se izvozi na tržišta EU, Japana i Turske. S obzirom na povećano interesovanje proizvođača i činjenicu da je ovogodišnji otkup skoro duplo veći od lanjskog, za sledeću godinu Klas planira da proširi tu saradnju i da otkupi, uskladišti i preradi oko 2.500 tona malina i drugog jagodastog voća.

Planirano je i proširenje kapaciteta za hlađenje i preradu u Blažuju, kao i izgradnja nove hladnjače u Tešnju, navedeno je u tekstu.

Foto: depositphotos.com; Suneshine27


Izvori

Tanjug


Tagovi

Klas Otkup malina Šumske kupine Jagode Šumske borovnice Izgradnja hladnjače

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]