Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 14.03.2020. 14:00

Koje se biljne vrste najbolje slažu sa jabukom?

Jabuka ima mnogo više dobrih komšija nego onih loših. Veliki broj povrtnih, začinskih, lekovitih i ukrasnih vrsta, pozitivno utiču na njen rast, razvoj i plodonošenje.

Foto: Depositphotos/ninette_luz
  • 801
  • 51
  • 0

O dobrim i lošim komšijama među biljkama i njihovom međusobnom uticaju, najviše se govori u povrtarskoj proizvodnji. Biljke iz zemljišta uzimaju vodu i hraniva, stvaraju i izlučuju određene materije koje deluju na druge biljke u okolini, privlače ili teraju insekte i druge organizme, smanjuju ili povećavaju inokulacioni potencijal prouzrokovača biljnih obolenja. Zbog toga pitanje sadnje onih susednih igra veoma važnu ulogu kada se želimo baviti biljnom proizvodnjom na prirodan način.

Jabuka je voćna vrsta koja ima mnogo više dobrih komšija u biljnom svetu nego loših. Brojni usevi odlični su susedi stablima ove voćke. Neki od dobrih rešenja su: ogrozd, šljiva, trešnja.

Luk štiti od insekata

Među povrtnim, začinskim i lekovitim vrstama takođe ima brojnih korisnih komšija. Crveni i beli luk, neven i dragoljub štite stablo od štetnih insekata. Hilidonijum svojim mirisom i materijama koje izlučuje tera mrave i lisne vaši. Lupina, osim što je odličan materijal za malčiranje zemljišta oko drveća jabuke, izlučuje materije koje pospešuju i rast.

Drvo ove voćne vrste možemo iskoristiti kao potporu za rast krastavca ili tikvica. Sa njegove južne strane možemo posaditi indeterminantne sorte paradajza. Pored jabuke dobro uspevaju bosiljak, kopar, kamilica, limunska trava, komorač, korijander, pelin, narcis.

Vrste povrća kratke vegetacije, poput rotkvice, zelene salate, brzo završe vegetaciju i ukanjaju se pre nego što jabuka olista na proleće.

Detelina privlači oprašivače

Luk vlašac posađen oko stabala svojim mirisom tera zečeve i srne, umanjuje pojavu krastavosti jabuke. Međutim, obratite pažnju da se on širi i može oduzimati vodu i hraniva od jabuke.

Bela detelina privlači pčele i druge oprašivače, a maslačak izlučuje materiju koja ubrzava zrenje plodova.

Gavez ima dobro razvijen koren koji iz dubljih slojeva tla usvaja hraniva i doprema ih u zonu korena. Ovo je veoma značajno kada se radi o posađenim mladim sadnicama.

Posaditi istovremeno krušku i jabuku

Sadnja jabuke i kruške treba da je istovremena. Samo stabla iste starosti i posađena istovremeno odlično rastu i razvijaju se jedno pored drugog. U slučajevima kada posadimo mladu sadnicu kruške pored razvijenih i starijih stabala jabuke može doći do propadanja kruške.

Za podizanje zasada jabuke potrebna velika investiciona ulaganja, ali dugi niz godina donosi profit

Voćne vrste koje rastu u formi manjeg grma ne treba saditi u senci stabla jabuke. Posebno su ribizle osetljive na blizinu i senu ovog drveća. Najmanja udaljenost između stabla i grma ribizle je dva metra.

Maline i kupine nisu dobri susedi iz dva razloga. One neće doneti najbolji rod kada rastu u seni jabuke, a sa druge strane iscrpljuju hraniva i isušuju zemljište što loše utiče jabuku.

Pazite na moljce

Pored nje ne treba saditi glog, jarebiku i sremzu (ptičiju trešnju) jer ove vrste privlače štetne insekte kao što su staklokrilci i moljci. Kako bi zaštitili voćku, glog, jarebiku i sremzu posaditi što dalje. Na taj način ćemo smanjiti populaciju štetnih insekata u blizini voća.

Ukrasno drveće kao što su jorgovan, jasmin ili breza ne treba saditi pored jabuke. Takođe, orašaste vrste treba izbegavati.

Zanimljivo je da krompir, peršun, kupus i šargarepa nisu dobri susedi zbog njihovog lošeg uticaja i privlačenja štetnih insekata.


Tagovi

Uzgoj jabuke Stablo jabuke Inokulacioni potencijal Začinske vrste Stablo kruške Potpora za rast Povrće kratke vegetacije Zrenje plodova Dobre komšije Loše komšije Staklokrilci i moljci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.