Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 15.09.2019. 10:00

Koje su bolesti jabuke i kruške u skladištu

Karakteristični simptomi na plodovima ispoljavaju se u vidu pojave plesni ili truleži, zaraženo tkivo postaje mekano na dodir, smeđe je do crne boje, plodovi gube tržišnu vrednost i praktično postaju neupotrebljivi.

Foto: Pixabay/Marcus61
  • 422
  • 21
  • 0

Nakon berbe, plodovi, skoro svih voćnih vrsta, su podložni napadu bolesti. Iako su u skladištima kontrolisani uslovi, dolazi do propadanja plodova usled pojave određenih bolesti. Jabuka i kruška najčešće se čuvaju u kontrolisanoj atmosferi i ta tehnologija skladištenja ne sprečava propadanje plodova ako oni na sebi nose latentni inokulum patogena koji je prenesen iz voćnjaka.

Zajedničke bolesti

Bolesti koje se razvijaju i nakon berbe su Monilinia fructigena, Glomerella cingulata, Penicillium expansum, Botrytis cinerea i Colleteotrichum spp. Ono što je zajedničko ovim bolestima je da mogu značajno da umanje kvalitet ploda i utiču na pojavu truleži i propadanja plodova. 

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Karakteristični simptomi na plodovima ispoljavaju se u vidu pojave plesni ili truleži, zaraženo tkivo postaje mekano na dodir, smeđe je do crne boje, plodovi gube tržišnu vrednost i praktično postaju neupotrebljivi.

Tretiranje kalcijumom

Pre skladištenja često je neophodno da se plodovi tretiraju da bi se izbegli mogući rizici od pojave fizioloških promena na plodovima i pojave oboljenja u toku čuvanja. U nedostatku kalcijuma plodovi brzo propadaju čak i kada su zadovoljeni svi uslovi u skladištu. Tretiranje kalcijumom vrši se zbog sprečavanja pojave gorkih pega i drugih fizioloških promena na plodovima. Za tu namenu koriste se različita jedinjenja kalcijuma.

Oprezno sa primenom fungicida 

Primena fungicida za ovu namenu je jako stroga, zbog mogućnosti ostataka rezidua pesticida. Za suzbijanje prouzrokovača skladišnih bolesti primenjuju se fungicidi pred berbu sa što kraćom karencom. 

Primenom fungicida može se značajno smanjiti gubitak propadanja plodova u skladištima i produžiti vreme skladištenja. Zaštita bi trebala biti sprovedena preventivno poslednji mesec dana pre berbe, npr. primena preparata na bazi aktivne materije fludioksonil, preventivni fungicid sa kontaktnim delovanjem koji suzbija prouzrokovače bolesti Colletotrichum spp., Penicillium spp., i Botrytis spp.

Autor: Bojana Malović, Savjetodavna Srpske


Tagovi

Skladištenje voća Bolesti voća Bolesti jabuke Bolesti kruške


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.