Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje malinjaka
  • 24.08.2015. 16:00

Koji su efekti navodnjavanja malinjaka?

Navodnjavanje malinjaka ekonomski je isplativio jer već u prvoj rodnoj godini ostvaruje se povraćaj 70-80 procenata vrednosti investicije.

  • 760
  • 70
  • 0

Poznato je da po proizvodnji malina Republika Srbija zauzima prvo mesto na listi izvoznika u svetu. Iz godine u godinu raste broj malinara, kako zbog sigurnog plasmana, tako i zbog dobre zarade. Maline se gaje skoro u celoj Srbiji, ali je zahvaljujući prirodnim uslovima područje Arilja i Ivanjice, najpogodnije za ovu voćnu vrstu.

Navodnjavanjem do viskokih prinosa i boljeg kvaliteta

Miloš Pavlović, doktorant Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, na odseku melioracije, želeo je da nastavi porodičnu tradiciju i svoje znanje primeni u praksi. Pre dve godine odlučio je da postojeći malinjak proširi i da na njemu uvede sistem za navodnjavanje kap po kap. Porodično imanje nalazi se u Ivanjici, selu Kušići. Ukupna površina malinjaka je oko 35 ari, a navodnjava se skoro polovina ove površine. U obavljanju poslova u malinjaku učestvuje cela porodica.

"Navodnjavanjem se obezbeđuju ne samo visoki prinosi, nego i bolji kvalitet voća. Razlike između starog malinjaka, koji se ne navodnjava i novog malinjaka, gde je sproveden sistem za navodnjavanje, su ogromne. Prema iskustvima ljudi koji su ranije uveli sisteme za navodnjavanje, u godinama kada su klimatski uslovi povoljni, prinosi budu veći za 10 - 15% u odnosu na površine koje se ne navodnjavaju. Kada su godine sušne, prinosi mogu biti viši i do 50%. Ovi podaci su višestruko potvrđeni u praksi, s obzirom da pratim efekte navodnjavanja i kod drugih proizvođača”, objašnjava Pavlović.

Najveća prepreka - visoki troškovi investicije

Uvođenje sistema za navodnjavanje je investicija na koju se proizvođači sve češće odlučuju, kako bi osigurali visoke prinose. Proizvođačima najveću prepreku uvođenju sistema za navodnjavanje predstavljaju visoki troškovi ove investicije.

"Naravno da je uvođenje sistema za navodnjavanje u malinjak ekonomski isplativo. Kod malina, već u prvoj rodnoj godini (tj. druga godina starosti malinjaka) povraćaj je između 70 i 80% vrednosti investicije. Opredelio sam se za sistem navodnjavanja kap po kap, koji predstavlja ekonomski najprihvatljiviju varijantu. U malinjaku je takođe moguće sprovesti i sisteme za navodnjavanje sa mikrorasprskivačima i rasprskivačima, kojima se poboljšava mikroklima. Međutim, ovi sistemi za navodnjavanje imaju, pored visoke cene, i jedan nedostatak, a to je da utiču na razvoj bolesti", kaže Pavlović.

Na osnovu ovoga može se zaključiti da poljoprivreda ima isplativih grana, naročito ako se poljoprivredom bave mladi stručnjaci, što je danas retkost, zato što bi mnogi radili za mnogo manje plate u gradu. O ovoj temi Miloš dodaje: "Budućnost ove zemlje je u poljoprivredi, naročito u primarnoj proizvodnji. Smatram da se na ovaj način može zaraditi mnogo više, nego radom u nekoj privatnoj, bilo domaćoj, bilo stranoj firmi."


Tagovi

Malinjak Izvoz Arilje Ivanjica Miloš Pavlović Melioracije Poljoprivredni fakultet Navodnjavanje Kap po kap Prinosi Investicije Voćnjak Razvoj bolesti Isplativost Mikrorasprskivači Primarna proizvodnja


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".