Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Norovirus
  • 26.09.2015. 11:00

Kontrola srpskih malina na norovirus

EU mera preventivnog nadzora na uvoz malina iz Srbije zbog norovirusa doneta je kako bi se predupredila eventualna pojava tog virusa.

Foto: depositphotos.com/romrodinka
  • 206
  • 8
  • 0

Evropska unija će od 1. oktobra privremeno uvesti pojačan, preventivni nadzor za uvoz malina iz Srbije zbog norovirusa, a kako je saopšteno u Ministarstvu poljoprivrede, naš izvoz tog voća nije ugrožen i reč je o najblažoj vrsti takvih mera.

Srbija je jedan od najveći izvoznika malina u svetu, a takva mera doneta je kako bi se predupredila eventualna pojava tog virusa.

Prevencija norovirusa

Ministarstvo ističe da već godinama unazad kontinuirano radi na edukaciji proizvođača kako bi se obezbedili higijenski uslovi koji su ključni za prevenciju norovirusa.

Naime, taj virus se može pojaviti u sezoni berbe ukoliko se voćem manipuliše prljavim rukama.

I ovog leta, uoči berbe, stručne službe Ministarstva, fitosanitarni inspektori i predstavnici Uprave za zaštitu bilja obilazili su teren i na licu mesta proizvođačima dali jasna upustva i instrukcije.

Foto: depositphotos.com/romrodinka


Izvori

Tanjug


Tagovi

Maline Norovirus Uzgoj malina Higijenski uslovi Prevencija norovirusa Evropska unija Izvoz malina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.