Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 10.02.2018. 12:30

Kooperativa za unapređenje voćarstva

Četiri zemljoradničke zadruge, dve iz Slankamena i dve iz Starih Vinograda, prve u Srbiji će osnovati složenu zadrugu.

  • 421
  • 86
  • 0

Prva zadruga u Srbiji, koja će formirati složenu zadrugu, biće Voćar iz Slankamena. Ideja je da se četiri zemljoradničke zadruge, dve iz Slankamena i dve iz Starih Vinograda, predstave kao jedno pravo lice. Isti oblik zadrugarstva postoji u Španiji.

Lakši put do kupaca

Prednost je bolji plasman voća, cena i promet, smatra direktor Nikola Kotarac. Na 600 hektara, trenutno, u ovoj zadruzi 42 zadrugara gaje jabuke, breskve i šljiva, koje se većinom izvoze u Rusiju.

"Zahvaljujući udruživanju, lakše možemo doći do kupaca, postići bolju cenu, a dobar i kvalitetan rod dobiti držeći se agrotehničkih mera", tvrdi Kotarac za Dnevnik.

Milan Krkobabić:  "U 21. veku zadruge, različite vrste kooperativa, uz transfer tehnologije i znanja, osnov su za opstanak sela, a i realna ponuda mladima kod rešenja dileme da li ostati ili otići".

Kooperativa česta u Italiji i Španiji

Čak 95 odsto voćara udruženo je u kooperativu u Italiji i Španiji, kaže predsednika Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović. One su uglavnom specijalizovane i služe da poljoprivrednici zajednički nabave ono što im treba na farmi, ili da zajednički prodaju ili prerade ono što su na farmi proizveli. 

"Kod nas se odmaklo u razvoju porodičnih voćnjaka, kojima sada treba nova snaga, a to je zadrugarstvo, i povezivanje više specijalizovanih zadruga u jedan sistem radi podizanja novih zasada, primeni novih tehnologija i zajedničkog nastupa na tržištima", smatra Keserović.

Foto: Hollydc / Bigstock


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Voćar Slankamen Zadruga Kooperativa Zoran Keserović Milan Krkobabić Nikola Kotarac.


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta