Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj smokve
  • 01.07.2020. 10:00

Kreće prva berba smokve, kako preraditi plodove?

Plodove ovog voća trebalo bi brati skoro svakodnevno, zato što oni postepeno dozrevaju. Ovo je naročito izraženo kod ranih sorti jer se koriste pretežno u svežem stanju.

Foto: JumpStory
  • 1.174
  • 31
  • 0

U predstojećem periodu uskoro kreće berba smokava. Neke od zastupljenijih sorti su petrovača, klaparica, sušarica i druge. Prvo ide branje petrovače jer one sazrijevaju u prvoj polovini jula dok se ostale sorte uglavnom beru u avgustu. Na tržištu se ovo voće plasira u svežem ili u osušenom stanju. U prerađenom obliku ovo voće sadrži i mnogo više šećera. 

Pored uobičajenih prerađevina (pekmez, džemovi, slatko, likeri), od smokve može da se proizvodi i rakija, kao i razna eterična ulja i druge aromatične materije koje ovom alkoholnom piću daju posebnu aromu i ukus, kako navode u PSSRS.

Branje treba biti svakodnevno

Plodove bi trebalo brati skoro svakodnevno, zato što oni postepeno dozrevaju. Ovo je naročito izraženo kod ranih sorti jer se koriste pretežno u svežem stanju. Karakteristika voća je da brzo prođe vremenski period od početka zrenja pa do prezrelosti i on obično traje samo dva do tri dana. Svaki plod koji je prezreo, izgubljen je jer se ne može koristiti za sušenje.

Kako uspešno da odnegujete smokvu u dvorištvu i na okućnici

U prezrelim smokvama dolazi do isparavanja vode, postaju previše mekane, a koncentracija šećera se povećava. Ukoliko su plodovi namenjeni za sušenje, beru se sa peteljkom jer se bez nje lako kvare. Važno je takođe da ne dođe do oštećenja pokožice jer tada lako dođe i do pucanja plodova. Čak i malo oštećenje uzrokuje početak alkoholnog vrenja pa su onda takvi plodovi lako podložni napadu raznih plesni, lako se kvare i nisu više upotrebljivi. 

Kako prirpemiti voće za vrenje?

Ukoliko se u komini nalazi visoka koncentracija šećera, to će sprečiti razviće kvasaca. Iz tog razloga neophodno je smanjiti sadržaj šećera da bude na nivou od oko 15 odsto. Zato je poželjno da se nakon što se plodovi usitne i stave u vrionik, doda i prosečno 300 do 350 litara tople vode (oko 50°C) na 100 kilograma suvih smokvi. 

U tako pripremljenu masu i ohlađenu na oko 22 stepeni, dodati kulturu kvasca, koja je unapred pripremljena. Vrenje treba da se obavlja potepeno, pri temepraturama u rasponu od 22 do 24°C.

Destilaciju odraditi nakon vrenja

Nakon što se završi proces vrenja, preporuka je da se odmah odradi i destilacija jer bi se u suprotnom mogla izgubiti ona posebna aroma voća. U cilju dobijanja odgovarajućeg kvaliteta destilata, trebalo bi odraditi dvokratnu destilaciju. U proseku se od 100 kilograma suvih smokvi, može dobiti oko 56 litara rakije. 

Za obilne prinose smokve obezbedite joj dovoljne količine vode

Destilat bi trebao da dozreva minimum šest nedelja, a nakon tog perioda trebalo bi ga razrediti vodom, kada je alkohol jačine 45 odsto. Rakiju ne bi trebalo držati u frižideru ili na temperaturi manjoj od 5°C zato što se pri ovako niskim temperaturama odvajaju eterična ulja, a sa njima i specifična aroma.


Tagovi

Berba smokvi Postepeno dozrevanje Koncentracija šećera Alkoholno vrenje Destilacija Eterična ulja Rakija od smokve Kultura kvasca


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.