Pretraživanje tekstova
U fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do infekcije pupoljaka gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve. Primena preventivnih hemijskih mera zaštite pre padavina je ključna.
U zasadima bresaka i nektarina sa ranostasnim sortimentom je došlo do bubrenja pupoljaka i pojave "zelene tačke". Kretanje vegetacije je uočeno samo na određenim ekspozicijama, u Podunavlju, navode iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).
U fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do infekcije pupoljaka gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve.
"Uslovi koji treba da se ispune da bi se ostvarila infekcija ovim patogenom su temperature vazduha u opsegu 5-21°C i vlaženje tkiva u trajanju od minimum 12,5 časova", kažu u ovoj službi.
Kako smo ranije pisali, ovu bolest izaziva gljiva Taphrina deformans, koja napada nadzemne delove te voćke. Prvi simtomi se mogu uočiti u proleće, odmah po kretanju vegetacije, a kada se pojavi više listova, simptomi se lako primećuju. Mlado lišće počinje da se deformiše, uvija, gubi hlorofil i menja boju. Micelija gljive u parenhimu lista uništava hlorofil, on gubi zelenu boju i postaje žutocrvenkast do ljubičastocrvenkast.
U suzbijanju ovog ekonomski najznačajnijeg oboljenja breskve i nektarine, primena preventivnih hemijskih mera zaštite pre padavina je ključna.
"Proizvođače upućujemo da intenziviraju prisustvo u voćnjacima, da pregledaju pupoljke kako bi uočili da li nastupile kritične faze razvoja i pripreme se jer nas tretman protiv kovrdžavosti lišća uskoro očekuje."
PIS nastavlja da prati faze razvoja breskve i uslove koji su neophodni za ostvarenje infekcije i blagovremeno će obavestiti proizvođače o potrebi sprovođenja hemijskih mera zaštite.
Izvori
Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Tagovi
Zasad breskve Uzgoj breskve Kovrdžavost lista brskve Preventivne mere PIS
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
S obzirom na to da je većina voćnih vrsta u fazi mirovanja, neke u fazi bubrenja pupoljaka, savetuje se primena bakarnih preparata i mineralnog ulja kako bi se smanjio infekcioni potencijal biljnih bolesti, štetnih insekata i grinja. Apel v... Više [+]
S obzirom na to da je većina voćnih vrsta u fazi mirovanja, neke u fazi bubrenja pupoljaka, savetuje se primena bakarnih preparata i mineralnog ulja kako bi se smanjio infekcioni potencijal biljnih bolesti, štetnih insekata i grinja. Apel voćarima da ne preskaču ovaj tretman, jer je prethodna zima bila dosta blaga i samim tim uticala na to da patogeni uspešno prezime..