Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 02.03.2021. 16:00

Krenulo otvaranje pupoljaka, ali i pojava štetočina - kako zaštititi voće?

U manjim zasadima bilo bi dobro da se sačeka sa rezidbom. Važnije je da se obave tretmani bakrom i krečom protiv prezimljujućih formi štetnih insekata.

Foto: Bojan Kecman
  • 518
  • 51
  • 0

Vegetacija je krenula kod svih voćnih vrsta. Po svemu sudeći, ako visoke temperature potraju još nekoliko dana, na pupoljcima jabuka i krušaka vrlo brzo će da se pojavi faza takozvane "mišje uši".

Kod breskvi i kajsija samo što nije pukao pup i na kasnijim sortama, a kod šljiva, trešanja i višanja, pupovi su u fazi bubrenja. Na pojedinim sortama šljiva došlo je do listanja. Isti slučaj je i sa malinama.

Sačekati sa orezivanjem u manjim voćnjacima

Voćari obavljaju rezidbu jer se boje da će doći do listanja i cvetanja, iako je bolje da se, u manjim voćnjacima, sačeka sa ovom pomotehničkom merom. Zbog visokih temperatura, orezivanje će ubrzati vegetaciju i otvaranje pupoljaka, što može da dovede do ogromnih šteta ako još bude niskih temperatura.

Zatvoreni pupoljak bez problema može da podnese temperaturu do - 7 stepeni. Prošle godine već oko 20. marta, u većini zasada voće je bilo u fazi cvetanja ili pred cvetanje i najverovatnije će i ove sezone biti problema jer se očekuje još perioda praćenih hladnim vremenom.

Bakar kombinovati sa uljima

Iako je vegetacija krenula, još nije kasno da se odradi tretman protiv prezimljujućih formi štetnih insekata koje je takođe probudilo tople vreme. Ovde se pre svega misli na grinje koje u ranim fazama razvoja voćaka, odnosno već početkom vegetacijskog perioda, mogu da naprave štetu.

Rezidba će ubrzati otvaranje pupoljaka

Zaštita se obavlja bakarnim preparatima, krečom ili kombinacijom bakra i kreča. Što se tiče ovih sredstava, u evropskim zemljama sve više se razmišlja o njihovoj zabrani iako je dozvoljeno četiri kilograma ili litra po hektaru, što je manje nego što je pre bilo dopušteno. Bakru (Cu) treba više od mesec dana da se raspadne, otrovan je za čoveka, pčele i ribe.

Pošto je novi ciklus krenuo, trebalo bi da se smanje doze Cu po hektaru. Najbolje je da se koristi u kombinaciji sa parafinskim uljima, odnosno, sa plavim, crvenim ili modrim uljem. Proizvođači bi, obavezno, pre upotrebe trebalo da se konsultuju sa savetodavcima.

Kreč mešati sa jestivim uljem

Kreč se još može upotrebiti. Treba paziti da pupoljak ne bude debelo pokriven njime kako ne bi došlo do "spaljivanja". U većim zasadima, u kojima se koristi više vode, dovoljno je 25 kilograma gašenog ili hidratisanog kreča na 440 litara vode, uz dodatak dva kilograma soli i litru do dve jestivog ulja, zbog boljeg vezivanja, odnosno, slabijeg ispiranja.

Na ovaj način sigurno će doći do smanjene pojave bolesti i štetočina jer insekti ne mogu da podnesu kreč, bilo da su pokriveni s njim, bilo da slete ili gmižu po površini na kojoj se on nalazi. Ovo je naročito izraženo kod krušaka gde uveliko traje polaganje jaja od strane kruškine buve.

Može mešati sa bakrom i u tom slučaju koriste se duplo manje doze ovog elementa. Primećeno je da je u voćnjacima sa konvencionalnom proizvodnjom, a u kojima se koristi kreč, bilo manje prskanja u odnosu na zasade bez njegove upotrebe.  


Tagovi

Gašeni kreč Hidratisani kreč Mišje uši Vegetacija Kruškina buva Rezidba Otvaranje pupoljaka Faza cvetanja Listanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj radnji nastaje jedan proizvod utemeljen još 1569. godine i svojevrsni je brend zapada BiH, a kupuju ga i u Srbiji ;) Uskoro priča iz Varcar Vakufa, danas se ne zove tako :D