Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Santa maria kruška
  • 07.11.2017. 08:15

Kruška isplativija od jabuke

Za razliku od jabuke, koja se suočila sa mnogoborjnim problemima ove godine, kruška je imala fantastičan rod i odličnu cenu u Surduku.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.186
  • 146
  • 0

Živko Guljan iz Surduka najviše uzgaja jabuke, ali je ove godine imao mnogo problema sa proizvodnjom, pa se kruška pokazala boljom. Rod je prodao još pre branja, a zarada je odlična.

"Kruška na tržištu postiže bolju cenu od jabuke, a s obzirom na to da dospeva ranije, to je i prva zarada voćarima. Imam zasad kruške na približno dva i po hektara i moram da kažem da nam je to bila svetla tačka u proizvodnji. Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom", kaže za RTV Guljan.

Santa maria za 95 dinara po kilogramu

Jabuku su problemi pratili cele godine. Mraz, suša, vetar. Sa druge strane, kruška je dala fantastičan rod.

"Sorta je santa maria, a plod smo prodali po ceni od 95 dinara za kilogram. To je izuzetna cena i jako smo zadovoljni. Prinos je bio približno dva vagona po hektaru, a kruške nisu gusto sađene", ističe ovaj voćar.

Najveća opasnost - bakterija

Dodaj da je proizvodnja kruške zahtevna, jer se mora dobro voditi računa o njenom uzgoju. Kritična tačka je bakterija ervinija amilovora, koja je napada.

"Kada je bakterija napadne, česo se krče zasadi. Borim se kao lav sa tim problemom, jer je i mene pogađao. Mora se biti uporan - počupamo bolesna stabla i posadimo zdrava. U mom kruškaru je pre tri godine prošla ta bolest, a od 700 stabala, 200 se osušilo. Obnovio sam zasad zdravim voćkama i sada izgleda sve u redu", kaže Guljan.

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kruška Kruške Bakterija Ervinija amilovora Surduk Živko Guljan Jabuka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!