Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 12.11.2023. 10:00

Kruškina buva u zasadima, bez prskanja - ima samo jednog prirodnog neprijatelja

U ovom periodu se ne preporučuju hemijske mere zaštite.

Foto: PIS Srbija
  • 3.999
  • 225
  • 0

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja objavila je da je kruškina buva registrovana na području Rume, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Vranja, Beograda i Mladenovca.

Na terenu Kragujevca zasadi kruške se nalaze se u fazi 50 odsto lišća žuto i opalo do svo lišće opalo. 

Vizuelnim pregledima primećeno je prisustvo prezimljujuće forme obične kruškine buve (Cacopsylla pyri). Ona se od letnje forme razlikuje po tome što je tamnija, krupnija (preko tri centimetra) i manje mobilna. Lišće je u Rumi 70 odsto opalo, a vizuelnim pregledom zasada trenutno se registruje nizak intenzitet napada. U Vranju indeks napada je 1,66, u Kraljevu 1,5. U Beogradu i Mladenovcu još slabiji - 0,62.

Primećena svuda u Srbiji

U ovom periodu se ne preporučuju hemijske mere zaštite.

Predatori - pauci

Stepen preživljavanja ove štetočine zavisi od zimskih temperatura. Tokom prethodnih godina zime su bile blage pa ukoliko tako bude i ove godine, može se očekivati visok potencijal za napad početkom naredne sezone. Ipak, u voćnjacima postoje predatori koji su aktivni i tokom zimskih meseci a to su pauci. Oni su jedini prirodni neprijatelji obične kruškine buve koji su u stanju da se aktivno kreću, love i hrane i na niskim temperaturama. Time mogu redukovati prezimljujuću populaciju ove štetočine.

 Način na koji bi proizvođači eventualno mogli da povećaju brojnost ovih predatora jeste postavljanje valovitih kartonskih pojaseva oko stabala i grana kao veštačkih zaklona i skrovišta za prezimljavanje a sve u cilju uspešnijeg prezimljavanja paukova i sledstveno efikasnijeg suzbijanja obične kruškine buve.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kruškina buva Voćnjaci Voćni pauci Intenzitet napada Zimska forma kruškine buve Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...