Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena kupine
  • 12.07.2019. 08:00

Kupina loh nes ove godine pet puta skuplja u odnosu na prošlu

Voćari u Srbiji mogli bi da gubitke, izazvane malim ovogodišnjim rodom maline, nadoknade prodajom kupine upravo zbog toga što je otkupna cena za prve prinose pet puta veća nego ranije.

Foto: Depositphotos/citylights
  • 2.193
  • 178
  • 0

U Valjevu i okolini tog grada kilogram za prve prinose kupine sorte "loh nes" kreće se od 80 do 100 dinara. To je za skoro pet puta više od cene kupine koja je prošle godine iznosila od 20 do 35 dinara po kilogramu.

Međutim, nije sigurno da će ta cena kupine i ostati aktuelna do kraja sezone s obzirom na to da su u pitanju prvi prinosi i da do kraja berbe ima još mnogo vremena. U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi kažu da od mnogo faktora zavisi da li će cena kupine ostati ista ili će se promeniti.

"Pre svega, od vremenskih prilika u narednom periodu, jer su prve količine kupine koja se sada otkupljuje po ceni od 80 do 100 dinara za kilogram, odličnog kvaliteta. Najavljena prognoza za sledeću sedmicu je nešto svežije vreme, što pogoduje kupini koja inače mnogo bolje podnosi ekstremne uslove od maline," navodi Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Izvezene sve količine kupine

On ističe da bi kupina koja već ima odličan kvalitet i dobar rod, ukoliko ne dođe do ekstremnih temperatura do kraja meseca koje prelaze 35 stepeni Celzijusa ili vremenskih nepogoda, mogla da kompenzuje nedostatak i lošiji kvalitet maline. "Koliko smo saznali u razgovoru sa hladnjačarima i otkupljivačima, sve količine kupine su izvezene pa bi trebalo očekivati da otkupna cena ostane dobra," navodi Milinković.

Upravo zbog toga, na području valjevskih Stava gde se proizvodi najviše kupine u našoj zemlji, u sledećih deset dana pratiće se promena vremenskih uslova dok ne počne berba.

Predsednik MZ Stave i ujedno i proizvođač Slobodan Petrović kaže da poljoprivrednici u tom kraju uzimaju sa rezervom trenutnu otkupnu cenu kupine.

"Znamo da se rana sorta, čija je berba već počela, sada plaća 100 dinara za kilogram, uzimamo to sa rezervom, jer je praksa da otkupljivači prvih nekoliko dana berbe ne izađu sa cenom, dok se svi u tom lancu do hladnjačara ne ukalkulišu. Ipak, nadamo se boljoj ceni," navodi Petrović.

Organski uzgoj kupine

Voćnjaci u valjevskom kraju su u dobrom stanju

Prema njegovim rečima, voćnjaci sa kupinom su u dobrom stanju. Kako kaže, poljoprivrednici u valjevskom kraju se nadaju da će cena ostati ista kako bi uspeli da povrate gubitke do kojih su došli, jer je rod maline prepolovljen.

Otkupljivači navode da veću cenu od 100 dinara po kilogramu kupine neće moći da prihvate. Kako ističu, sorta kupine loh nes je najkvalitetnija i znatno manje zastupljena od tradicionalnih sorti kao što je čačanka, prenosi Blic

"Ta sorta ima manji rod, ali veoma dobru suvu materiju, što je ključno za svaki dalji vid prerade, plus veliki sadržaj šećera. Cena loh nesa je uvek oko 30 odsto viša od klasične kupine. Treba imati u vidu da su SAD najveće tržište kupine u svetu, ali i najveći proizvođač tog voća. Ako kod Amerikanaca proizvodnja pada, u Evropi i kod nas cena skače, tako da će i od toga zavisiti otkupna cena u piku sezone," navodi jedan od otkupljivača koji je insistirao na anonimnosti, procenjujući da prosečna očekivana cena u punom jeku može biti oko 60 dinara za kilogram.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Kupina Cena kupine Jovan Milinković Slobodan Petrović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.