Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasad kupine
  • 06.08.2016. 15:00

Kupine umesto tradicionalnog povrtarstva

Iako živi u selu gde se većina stanovnika bavi povrtarstvom, Živko Marković je odlučio da krene u drugom smeru i posadi kupine. Evo i zašto.

  • 732
  • 24
  • 0

U kolubarskom selu Sovljak, nadomak Uba, gotovo svako domaćinstvo ima plastenik i bavi se povrtarstvom.

Ali Živko Marković, nije jedan od njih. On je odlučio da zasadi kupine. Trenutno ovo bobičasto voće zauzima površinu od 80 ari. Živkov zasad je u trećoj godini i još nije dostigao punu rodnost, a ove godine očekuje da berba potraje do sredine avgusta. Kada je reč o prinosima, sa ove površine on očekuje oko 20 tona kupine.

Marković ističe da bez sistema za navodnjavanje ne treba ni pomišljati na gajenje kupine, naročito ne Loh nes sorte, za koju se on odlučio. Takođe, Živko dodaje da moderne tehnologije igraju važnu ulogu u svakoj ozbiljnijoj proizvodnji, a izuzetno je važna i protivgradna mreža jer pruža zaštitu od grada, ali i zaklon od sunca jer često zna da se desi da na jakom letnjem suncu plodovi kupine stradaju od ožegotina.

Prema mišljenju ovog proizvođača, kupina je kultura koja vrlo brzo vraća uložena sredstva, ali je od presudne važnosti da se svi radovi, pa tako i zaštita, obave na vreme. To je preduslov dobrog roda. Sam plod je veoma osetljiv tako da berba ovog voća zapravo predstavlja najveći problem.

Kako Marković obezbeđuje plasman proizvedene kupine, koliko je zadovoljan proizvodnjom, te kakvi su mu planovi za budućnost, saznajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Kupina Voćarstvo Sovljak Berba kupine Živko Marković


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]