Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 07.09.2017. 08:00

Kupusina: Dobra otkupna cena jabuka

Otkupna cena jabuka iz Kupusine duplo je veća u odnosu na prošlu godinu - 13 dinara za kilogram.

Foto: Jorge Jimenez / Flickr
  • 2.504
  • 137
  • 0

Rod jabuka, u Kupusini, u opštini Sombor, ove godine je znatno manji, ali je zato otkupna cena gotovo duplo veća u odnosu na lane. Kako prenosi RTV, tamošnji proizvođači ovog voća nadaju se dobroj zaradi, jer je počeo otkup inustrijske jabuke po ceni od 13 din/kg.

Jabuka druge klase ide na domaće tržište

Voćar Atila Hodovanj, iz Kupusine, tvrdi da je ovogodišnja cena mnogo bolja u poređenju sa ranijim godinama dodavši da je, na primer, cena jabuke na veliko lane iznosila 7 din/kg. Prema njegovim rečima, polako je krenuo i izvoz tog voća, jer je već natovaren prvi kamion sa industrijskom jabukom, koji uskoro treba da krene za Mađarsku. Hodovanj, napominje da se u Rusiju izvozi samo prvoklasna jabuka, dok se na srpskom tržištu prodaje druga klasa.

Rekeće: Od jabuke se može dobro živeti

Prema rečima otkupljivača, u zemlje EU se za sada najbolje prodaje industrijska jabuka od koje se pravi podloga za bistre i kašaste sokove. Proizvođač i otkupljivač jabuka Robert Rekeće, tvrdi da se od prodaje jabuka može i te kako dobro živeti u Kupusini. On ovo voće prodaje uglavnom u Austriju, zato što se kod nas jabuka slabije prerađuje nego u Austriji ili Mađarskoj.

Jabuka iz Kupusine osvaja Evropu

U ataru Kupusine voćnjaci sa jabukom se prostiru na oko 200 ha. Mada su zasadi pretežno stari i sa malo protivgradnih mreža, tamošnji proizvođači i otkupljivači ipak vide budućnost u proizvodnji jabuka. Iz tog sela jabuka se izvozi u: Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Bosnu i druge zemlje regiona i Evropske unije.

Foto: Jorge Jimenez / Flickr


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Jabuka Voće Voćarstvo Srbija Kupusina Atila Hodovanj Bačka Agroklub Cena Izvoz Rusija Austrija Hrvatska Mađarska Atila Hodovanj Robert Rekeće Evropa Evropska unija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.