Dobro osušeni plodovi lešnika mogu se dugo sačuvati, a kako bi ostali kvalitetni moraju se adekvatno skladištiti.
U našim krajevima lešnik je rasprostranjen, ima ga tokom cele godine u ponudi kako u prodavnicama, tako i na pijačnim tezgama, kao i kod proizvođača koji ga nude u ljusci ili očišćene.
Proizvodnja lešnika je odgovoran posao i zahteva velika ulaganja, počinje pripremom i analizom zemljišta, odabirom i kupovinom sadnica, kopanjem bunara i postavljanjem sistema za navodnjavanje. Presudna je briga oko nege zasada, a potrebna je i adekvatna mehanizacija. Mnogi će potvrditi da se ne treba zanositi procenama i proračunima s obzirom da treba nekoliko godina čekati prvi, a čak desetak godina pun rod, tako da svi koji se bave ovim poslom moraju biti strpljivi i spremni na višegodišnje odricanje.
Kada prođe ovaj period dolazi vreme prodaje lešnika, vraćanja uloženih sredstava i naravno zarade. S obzirom da se ulaže mnogo truda i novca treba voditi računa da se nakon berbe rod osuši i uskladišti na adekvatno mesto.
Ovogodišnji rod već je u sušarama, magacinima, a ukoliko su plodovi dobro osušeni i pravilno uskladišteni, mogu dugo da se čuvaju i čekaju kupce.
Stručnjaci kažu da se plodovi lešnika mogu u adekvatnim uslovima čuvati čak dve do tri godine, ali najbolje je prodati ih ili upotrebiti u roku od godinu dana. Vremenom gube na težini i boji, a zbog visokog sadržaja vlage može da se dogodi i da užegnu.
Jedan od važnijih uslova za pravilno čuvanje jeste berba kada je lešnik potpuno zreo, a najbolji pokazatelj zrelosti lešnika je omotač, kupula, koja je u vreme potpune zrelosti ploda žuta i sasušena. Plodovi mogu da se suše na prirodan način ili u specijalnim sušilicama sve dok njihova vlaga ne dostigne osam do deset odsto, a temperatura od 32 do 34 stepena Celzijusa optimalna je i dovoljna za sušenje.
Ukoliko se lešnik čuva u vrećama potrebno ih je nakon sušenja držati okačene na grede i voditi računa da budu zaštićeni od insekata, ptica i glodara. Ako se čuva u prostorijama potrebno je kontrolisati temeperaturu i vlažnost vazduha kako ne bi došlo do pojave užeglosti plodova.
Uroš Pavlov iz Đurđeva koji ima zasad lešnika na površini od 2,5 hektara, od kojih je jedan deo u sedmoj, a drugi u osmoj godini, kaže da sačeka da svi lešnici odpadnu i onda ih mašinski sakuplja. Ima samohodni skupljač koji kupi lešnike, ali koji pokupi i lišće i zemlju i kako kaže, brzo obavi posao tako da je samo jedan dan na njivi. Ovako pokupljen plod u prikolici stoji nekoliko dana, a onda ga ubacuje u svojevrsnu komušaljku koja izdvaja lišće, grančice, a nakon toga pošto je potpuno čist, usisivačem džakira u mrežaste džakove.
"Ovako upakovan lešnik ređam na palete, a ukupno na jednu stavim 25 džakova i tako mogu lako da ga premeštam viljuškarom", kaže naš sagovornik i dodaje da bi bilo dobro lešnik sušiti u sušari, ali za ovu površinu i količinu koju on ima, ne isplati se nabavljati je.
Iako to do sada nije praktikovao Pavlov kaže da dobro osušen lešnik u ljusci može da se čuva dve do tri godine. Preporučljivo je džakove okačiti na mesto gde je promaja ukoliko za to postoje uslovi i uskladištiti ga do momenta prodaje, a za to su pogodna mesta sa dobrom ventilacijom i provetravanjem.
"Ove godine imam rod od oko 2,5 tona i ne mogu sve kačiti. Džakovi složeni na paletama smešteni su u šupi i tu je dobra cirkulacija vazduha koji struji i kroz same džakove, to je pravo prirodno sušenje", kaže naš sagovornik.
On kaže da će tokom narednog perioda krckati lešnike, staviće ih u jednu prostoriju da se suše u tankom sloju 10 do 15 dana, a nakon toga će ih vakumirati.
"Kada je lešnik dobro osušen vakum će mu sačuvati kvalitet i aromu. Do sada kupci nisu imali nikakve zamerke", rekao je Pavlov.
Tagovi
Autorka