Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 13.07.2019. 10:00

Letnja rezidba krušaka - osnova za dobar rod u narednoj godini

Poslednjih godina velika većina uzgajivača krušaka ne odlučuje se na letnju rezidbu. Razlozi su višestruki - od niske otkupne cene, vremenskih nepogoda, manjka radnika, do visoke cene rezidbe.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.527
  • 87
  • 0

Zašto je letnja rezidba krušaka važna? Najjednostavnije rečeno, sa njom se omogućava visok stepen diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu jer se odstranjivanjem letorasta koji su izrasli iz rezova u zimskoj rezidbi, sprečava divljanje stabla, čuvaju se hranljive materije i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u generativni pupoljak. Izvodi se od juna pa do početka avgusta.

Smanjuje se bujnost stabala

U slučajevima vlažnijih leta stabla divljaju zbog viška vode, naročito ako su na podlozi divlje kruške. Zato se letnjom rezidbom prekida njihov rast, odnosno, smanjuje bujnost. Važno je da, nakon rezidbe, stabla budu sa otvorenom krošnjom, prozračna, bez bujnih letorasta, tj. vodopija koje crpe snagu. Ako se rezidba ne odradi, u toku jedne vegetacije, u slučaju leta sa padavinama, letorasti mogu da narastu više od dva metra. Važno je napomenuti i da je borba protiv bolesti i štetočina lakša, naročito protiv kruškine buve.

Krenula i kruškina buva? Kako je sprečiti?

Utvrđeno je da se napad buve može smanjiti za 70% ako je urađena rezidba jer odrasla jedinka jaja najviše polaže na vrhovima novih mladara.

Bez alternativnog plodonošenja

Letnja rezidba krušaka ustvari predstavlja korekciju zimske rezidbe posle koje je sledeća zimska rezidba mnogo brža pa se, sa novčane strane gledajući, isplati voćarima jer će se rezači duže zadržavati na stablima u zimskoj rezidbi. Ako se uradi, efekti su brojni. Najvažniji je što će rod biti konstantan, tj. voćka neće ući u alternativno plodonošenje.

Proces je jednostavan. Vrši se izolacija provodnice, otklanjaju se vodopije iz unutrašnjosti krošnje i grane nastale iz rezova na skeletnim i manjim bočnim granama. Važno je da nema visokih grana koje ulaze u unutrašnjost krošnje, zasenjuju plodove i crpe hranljive materije plodovima na stablu. Takođe se odstranjuju sve grane ispod mesta na kojem počinje grananje stabla.

Zalamati, a ne rezati grane

Kako se otklanjaju grane? Najbolje je vršiti ručno zalamanje grana, a ne rezati makazama. U tom slučaju brže se formira kalusno tkivo na mestu loma, teže ulaze bakterije, gljivice ili virusi u stablo, ali zato sporije dolazi do rasta novih grana. Kada se grane otklanjaju makazama, što ide malo brže, glatki rezovi su pogodniji za ulazak parazita i brže rastu nove grane. Ko ima bujna stabla lakše mu je da radi sa makazama, ali se može desiti da, u slučaju toplije i vlažnije jeseni, opet dođe do formiranja nove vodopije. U svakom slučaju, biće manja i ostaće više hranjljivih materija za formiranje rodnog pupa za narednu vegetaciju.

Šta je cilj zelene (letnje) rezidbe voćaka?

Kvalitetniji i krupniji plodovi

Imajte na umu da se na svakoj sorti treba uraditi letnja rezidba. Nakon obavljene zimske rezidbe koja onda mora biti jaka, na leto iste godine, dolazi do jakog obrastanja stabla vodopijama i letorastima. Samo ako se uradi letnja rezidba bujnost se može kontrolisati. Osim toga, plodovi koji su u krošnji biće kvalitetniji i krupniji jer će im ostati više hranljivih materija za rast, a što je najvažnije, omogućava se rod za narednu godinu.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Tagovi

Ljetnja rezidba Vodopije Ljetorasti Alternativno plodonošenje Zalamanje grana Uzgoj kruške Kruška


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.