Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska trešnja
  • 20.10.2018. 16:30

Liči - azijska trešnja lekovitih osobina

Liči je tropska voćna vrsta poreklom iz Azije, koja se koristi u ishrani, ali i kao lek. Zbog svog šarmantnog izgleda, uzgaja se i kao ukrasno drvo.

Foto: Pixabay/ivabalk
  • 6.056
  • 49
  • 0

Liči ili azijska trešnja (Litchi chinensis) je spororastuće, ukrasno zimzeleno drvo, koje može da dostigne visinu od devet do 12 metara. Poreklom je iz jugoistočne Azije, a u Kini se uzgaja više od 2.000 godina. Danas je rasprostranjena širom sveta, uglavnom po toplijim krajevima. Prepoznatljivog je mesnatog dela ploda, slatkog ukusa.

Liči se uzgaja i kao ukrasno drvo

Azijska trešnja ima široku krošnju okruglog oblika. Krošnja može biti široka koliko je visoko i samo drvo, pa se ponekad uzgaja kao ukrasno drvo. Listovi su sjajni, dugački između 12 cm i 20 cm. Cvetovi su sitni, zelenkasto-beli ili žuti, a rastu u velikim grozdastim cvatovima. Plodovi su veliki oko 4 cm, ovalnog ili okruglog oblika. Sazrevaju u kasnom junu i julu, a ponegde i u avgustu i septembru. Plodovi sadrže mekanu kožnatu ovojnicu crvene ili ružičaste boje. Zreli plodovi imaju suvu ovojnicu, koja postaje tvrda i krhka. Meso unutar ploda je ružičaste ili sivkaste boje, koje se lako odvaja od pojedinačnog, braon semena. Slatkog je ukusa.

Vrela područja idealna za uzgoj ličija

Preferira toplo i suvo leto za cvetanje i razvoj ploda, ali je potrebna i određena količina hladnijeg zimskog vremena. Idealno područje za uzgoj ličija su regioni u kojima su zime kratke, suve i hladne, bez mraza, a leta vrela i bez puno padavina. Liči zahteva dobro propusno i plodno tlo, na osunčanom mestu.

Ukusan i lekovit plod

Plodovi sadrže veliku količinu vitamina C. Mogu se jesti sveži ili suvi, a mogu se i prerađivati u sokove. Koriste se u voćnim salatama ili kao deserti. Od plodova se mogu praviti likeri.

Vrednost ploda ogleda se u sadržaju šećera, koji varira između 7% do 21%, zavisno od klime i kultivara. Plodovi sadrže 0.7% proteina, 0.3% masti, 0.7% minerala (najviše kalcijuma i fosfora). Osim vitamina C, prisutni su još vitamini A, B1, i B2.

U tradicionalnoj medicini, koristi se za lečenje kašlja, nadutosti, čira na želucu, dijabetesa i gojaznosti. Liči ima hipoglikemijsko, antioksidativno, antitumorno, antibakterijsko, antitrombocitno, analgetsko, diuretsko i antivirusno delovanje.


Tagovi

Liči Azijska trešnja Vitamin C


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.