• Jugozapadna Srbija
  • 17.05.2019. 10:00

Majska mećava pričinila štetu u voćnjacima

Palo više od 10 centimetara vlažnog i teškog snega, prve procene govore da će zbog toga rod u malinjacima kod Nove Varoši biti manji za desetak posto. Vejavica po beharu zabrinula je i vlasnike stabala drugog voća

Foto: Željko Dulanović
  • 161
  • 40
  • 0

Nova Varoš prethodnih dana je osvanula u belom, ali je majska mećava ovaj put izgleda pričinila znatno manju štetu nego pre tri godine kada je vlažan i težak sneg zavio u crno voćare. Mada su prognoze o rodu nezahvalne, prve procene govore da je sneg u malinjacima uništio 10 do 20 posto rodnih grana, a štetu je pričinio i na ostalim voćarskim kulturama, naročito u višim predelima. 

Širom jugozapadne Srbije u utorak veče, 14. maja, vejalo je kao usred zime, ali je snega najviše bilo u novovaroškom kraju. Na visovima Zlatara, Javora, Murtenice, Čemernice i Bosanja za kratko vreme formirao se beli pokrivač debljine i preko 10 centimetara, a vejavica je bilo i u nižim predelima.

Malinari noć proveli u svojim zasadima

Sneg se zadržavao na granama i lomio lastare, pa su mnogi malinari noć proveli u svojim zasadima.

"Angažovao sam rodbinu i deo radnika da do zore otresamo sneg sa tek izlistalih grana. Sreća da je ove godine zbog majskih kiša i hladnoće kasnila vegetacija, pa šteta nije velika kako smo strahovali. Izlomljeni lastari su izvor zaraze i ukoliko ugrabim da na vreme preprskam zasad zaštitnim preparatima biće ovog leta roda ali i posla za berače, a u jeku posla angažujem i do 40 sezonaca", kaže Jelenko Jadžić koji u Vilovima, na 1.154 metra nadmorske visine ima tri hektara malinjaka i najveći je proizvođač u novovaroškom kraju.

U ovom delu Srbije malina sve više osvaja planinske vrhove, a samo u selima kod Nove Varoši gaji se na preko 65 hektara. Nakon mećave mnogi proizvođači su u strahu za ovogodišnji rod.

"Procene se razlikuju od malinjaka do malinjaka, ali će tek prve vrućine nakon majskog snega pokazati stvarno stanje u zasadima. Ova godina je posebno teška za malinare. Mnogi zasadi su počeli da se suše i ukoliko se zbog uništenih lastara ne primeni adekvatna zaštita hemijskim preparatima to će dodatno ubrzati propadanje malinjaka", kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja Zlatni breg koje okuplja proizvođače jagodičastog voća.

Sneg u ovo doba godine u novovaroškom kraju nije nikakva novost

Vejavica snega zabrinula i vlasnike stabala drugog voća

Vejavica po beharu zabrinula je i vlasnike stabala drugog voća. Snega je bilo i u selima na nižim nadmorskim visinama, bliže limskoj dolini, ali znatno manje nego u planini. Već ranije su ovde zbog kiše stali poljoprivredni radovi, a sneg je prekinuo ispašu stoke na pojedinim imanjima, kao i seču i izvlačenje građe u punom jeku.       

"Ako narednih par večeri ne prevedri i ne bude mraza, ploda bi trebalo da bude i na orasima koji su tek oresali. Šljiva ranka je dobro ponela i majska susnežica ne bi trebalo da joj šteti, ali će šljive požegače biti jedva za pekmez i po koji rakijski kazan", kaže Radovan Glavonjić iz Gornje Bistrice.       

Sneg u ovo doba godine u novovaroškom kraju nije nikakva novost , a jul je jedini mesec u godini u kome nije padao. Pre tri godine, 16. maja, palo je više od 15 centimetara vlažnog i teškog snega, a hronike beleže i da je 16. juna 1989. za kratko vreme palo više od 20 centimetara snega


Tagovi

Sneg Malinari Voćnjaci Poljoprivrednici Jelenko Jadžić Milutin Živković


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.