Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 28.06.2018. 12:15

Malina će biti obrana pre kraja sezone

Akontne cene kod većih izvoznika su 125 dinara po kilogramu za prvu klasu i 105 dinara za drugu. Međutim, još uvek postoje otkupljivači koji nude cena od 55 do 60 dinara.

Foto: Flickr / Shaina Sawyer
  • 638
  • 45
  • 0

Nestabilne vremenske prilike, padavine i zahlađenje novi su problemi sa kojima se suočavaju malinari. To će uticati na završetak berbe pre kraja sezone. Tako će bez zarade ostati i sezonski radnici, kojima je ovaj posao nekada bio dodatni izvor prihoda, a sada je, kako kažu, situacija katastrofalna.

Kako za RTS kaže Božo Joković, direktor ZZ "Agro eko voće " iz Arilja, mnogi malinari razmišljaju o obustavi berbe i uništavanju malinjaka: "Nećemo moći da izdržimo radnu snagu, koju ćemo morati da platimo. Nemamo nikakvu ekonomsku opravdanost što se tiče daljeg rada".

Potreban otkup dva puta na dan

Mnogi su pokušali da uštede na primeni mera zaštite. Međutim, to im nije pomoglo. Kako tvrde, malina se bere izjutra u sedam sati, a otkupljuje se uveče. Do tada pobeli, jer je mokra. Smatraju da je rešenje da se otkup obavlja dva puta u toku dana - pre podne i uveče.

Akontna cena 125 dinara za prvu klasu

Na sastanku predstavnika Asocijacije malinara Srbije sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u Kosjeriću dogovoreno je da se nastave kontrole otkupa, klasiranja i cene ovogodišnjeg roda. Akontne cene kod većih izvoznika su 125 dinara po kilogramu za prvu klasu i 105 dinara za drugu. Međutim, još uvek postoje otkupljivači koji nude cena od 55 do 60 dinara.  Asocijacija malinara Srbije ne odustaje od cene od 200 dinara. Sledeći sastanak biće naredne nedelje u Ivanjici.

Rešenje u preradi maline

Kada se govori o rešenju za malinare, sve češće se čuje da je to izvoz gotovih proizvoda. Direktor hladnjače "Drenovac" iz Arilja Aleksandar Obradović smatra da je to sušenje voća putem liofilizacije. Sa druge strane, Goran Radojičić iz sela Orane na planini Radan sa svojom suprugom Gordanom proizvodi džemove od maline. Od decembra su prodali 2.500 teglica, a očekuju da će do kraja godine udvostručiti prodaju.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Malina Cena maline Božo Joković Branislav Nedimović Asocijacija malinara Srbije Aleksandar Obradović  Goran Radojičić Sušenje maline Džem od maline


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P