Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 02.02.2023. 10:30

Malina: Skupo plaćena sveža, ne vredi mnogo dugo zaleđena?

Imali smo pre dve-tri godine situaciju da su hladnjačari zarađivali velike količine novca, a sada je situacija takva da ne mogu da izvezu po ceni po kojoj su otkupili voće, kaže profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

Foto: Depositphotos/VladimirNenezic
  • 2.173
  • 449
  • 0

Prodajne cene maline prošle godine su bile nerealno visoke, bez obzira na kvalitet domaćeg proizvoda, tvrdi profesor voćarstva na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zoran Keserović. Dodaje da, ako je proizvodna cena maline oko 1,20 evra, prodajna će ići od 1,50 do dva evra, piše Glas zapadne Srbije.

"Cene od oko 400, 500 pa i 600 dinara po kilogramu za malinu koja ide na smrzavanje, su previsoke. Iako je teško prognozirati, ako malina ostane dugo neprodata u hladnjačama cena sigurno neće biti kao pre", ocenjuje Keserović za ovaj medij.

On ističe da je jedan od velikih problema malinara to što su hladnjačari i proizvođači odvojeni, što znači da proizvođači nisu akcionari u hladnjačama.

Nekada prodavana i za 600 dinara za kilogram, a sada smrznuta? (foto: S. Dovečer)

"Imali smo pre dve-tri godine situaciju da su hladnjačari zarađivali velike količine novca, a sada je situacija takva da ne mogu da izvezu po ceni po kojoj su otkupili voće", kaže profesor.

Podsetimo da je nedavno odbornik u Odboru za poljoprivredu Milovan Jakovljević predložio da se, između ostalog, sprovede mera: moratorijum na kredite koje su uzeli hladnjačari u prethodnom vremenu, kako bi bili u mogućnosti da isplate proizvođače.

Mogućnost reprograma dugovanja prema bankama dobra je vest za sve u sektoru voćarstva, a posebno za otkupljivače malina i hladnjačare. Oni već nekoliko meseci apeluju da je potražnja smanjena i da su u dugovima zbog čega velikom broju proizvođača nisu isplaćene sve predate količine ovog voća, pisala je Politika.


Tagovi

Cena maline Smrznuta malina Sveža malina Milovan Jakovljević Zoran Keserović Moratorijum Izvoz maline


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...